Министерство за надворешни работи

Наша заложба е да ги промовираме и застапуваме нашите интереси на меѓународен план. Евро-атлантската и европската интеграција се главни приоритети во нашето работење, воедно залагајќи се за безбеден, стабилен и просперитетен регион, како и развивање на поширока билатерална и мултилатерална соработка. Претставуваме сервис на граѓаните, обезбедувајќи конзуларни услуги за нашите државјани во странство.

Најнови вести

Османи на зелена проштална средба со Тејада во градскиот парк

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи, денеска во Градскиот парк имаше зелена проштална средба со амбасадорката на  Швајцарската Конфедерација во Република Северна Македонија, Сибил Сутер Тејада, која го завршува мандатот во земјава. „Високо ја вреднуваме Вашата дипломатска активност, поддршка и личен ангажман во изминатите години. Во наследство на земјата ќе останат  бројни и успешни проекти, благодарение на Вашата посветеност и континуираната билатерaлна поддршка од страна на Швајцарија, која датира од 1992 година“, истакна Османи На средбата соговорниците разговараа и за потенцијалите на најновата Стратегија за Северна Македонија за периодот 2021-2024, со која ќе бидат алоцирани дури 72 милиони швајцарски франци за нашата земја. Овие средства наменети за трите тематски области: демократско управување; вработување и економски развој; инфраструктура и животна средина претставуваат значаен придонес и поттик за развој на општините и институциите во државата. Конкретно, истите ќе бидат наменети за инвестирање во ефективно управување со отпадот, завршување на канализациските мрежи и чиста вода за пиење, гасификација, за повеќе зеленило, повеќе паркови и многу други проекти Соговорниците разговараа за актуелните внатрешно политички состојби во двете земји, состојбите во Регионот и регионалната соработка и неговите европски перспективи.    

Скопје, 20 септември 2021 година

Османи и Грвала потпишаа Договор за соработка во областа на дијаспората

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи и министерката за надворешни работи и дијаспора на Косово, Доника Гeрвала – Шварц денеска потпишаа Договор за соработка во областа на дијаспората.

Договорот се потпиша во рамки на заедничкатa седница на Владите на Република Северна Македонија и на Република Косово во Скопје. Со овој договор се овозможува размена на искуства и активности, имајќи го во предвид значајниот број граѓани од двете држави кои живеат во странство. Денеска се потпишаа 11 договори и меморандуми за соработка, со кои постојниот број од 42 потпишани документи се зголеми на 53.

 

Скопје, 16 септември 2021 год.

Средба на ЗМНР Фатмире Исаки и државниот секретар Зоран Попов, со Петер Стараи, државен секретар за безбедносна политика во МНР на Унгарија

Заменик министерката за надворешни работи на Република Северна Македонија Фатмире Исаки и државниот секретар Зоран Попов, денес, имаа заедничка средба со државниот секретар за безбедносна политика во Министерството за надворешни работи и трговија на Унгарија Петер Стараи, кој во Република Северна Македонија претстојува во еднодневна работна посета. Покрај билатералните односи и соработка меѓу Северна Македонија и Унгарија, на средбата беше дискутирано за процесот на интеграцијата во Европската унија и предизвиците со кои се соочува Северна Македонија на тој пат, како и други за регионални и мултилатерални прашања од интерес на двете земји.   Соговорниците изразија задоволство од интензивниот и континуиран политички дијалог меѓу двете држави, констатираа дека министерствата за надворешни работи на Северна Македонија и на Унгарија посветено работат на продлабочување на соработката и поттикнување на развојот на севкупните односи меѓу двете земји. Во тие рамки, посебен ангажман се забележува во унапредувањето на економската соработка, кој останува примарен интерес на двете страни. Заменикот министер Исаки и државниот секретар Попов изразија благодарност за континуираната унгарска поддршка на евроинтегративниот процес на нашата земја, со надеж дека истата ќе продолжи со засилено темпо во периодот кој следи и кој е исклучително значаен не само за нашата држава, туку и за перспективите на целиот регион, а со тоа и за стабилноста и понатамошното проширување на Европа. Беа разменети мислења за перспективите и важноста на усвојувањето на преговарачката рамка и одржувањето на Првата меѓувладина конференција на Северна Македонија со Европската унија, што претставува прашање од стратешки интерес за Регионот и за Европа. Воедно констатираа дека, сојузништвото во НАТО отвора можности за уште попродуктивна билатерална соработка во повеќе сфери. Во оваа насока се заложија за вложување на дополнителни напори, со цел, искористување на ваквите можности Разменети беа и искуства и планови за активностите и напорите за справување со последиците и предизвиците на Пандемијата, која продолжува да влијае врз секојдневниот живот и економскиот развој. При тоа, повторена беше благодарноста на Северна Македонија за досегашната помош во вакцини и материјал од страна на Унгарија, што е уште една потврда за блиските пријателски односи.  

                                                 

                                                  Скопје, 16 септември 2021

 

Министер за надворешни работи на Република Северна Македонија:

Бујар Османи

Совети при патување во странство

Советите за патувања се извор на информации за граѓаните кои патуваат во други земји. Овие совети ќе ви помогнат да донесете информирани одлуки во врска со вашата безбедност додека престојувате во странство.

Прочитај повеќе
Посети ја Северна Македонија

Прочитај повеќе