Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

Latest news

Османи-Сијарто: Солидарност и силна поддршка на Унагрија за Северна Македонија

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија Бујар Османи денес во Скопје му беше домаќин на министерот за надворешни работи и трговија на Унгарија, Петер Сијарто за време на неговата работна посета на Република Северна Македонија. Целта на посетата, покрај можноста, двајцата хомолози да разменат мислења за развојот на односите меѓу двете земји, пред се беше во знакот наунгарската донација, која Сијарто лично му ја предаде на Османи. „Денешната унгарска донација од шест илјади дози од вакцината АстраЗенека е наменета пред сѐ за припадниците на Граничната полиција во состав на министерството за внатрешни работи на Северна Македонија. Донацијата е израз на благодарност на Република Унгарија за успешната соработка и улогата која нашата гранична полиција ја има во одржувањето на заедничката европска безбедносна политика. Овој пред сѐ хуман гест претставува и признавање за придонесот на нашата држава во справување со миграциските и безбедносните предизвици, кои сѐ уште се актуелни  и преставуваат отворено прашање за земјите членки и за цела Европа. Токму двете земји, преку својата соработка, даваат заеднички придонес кон стабилноста на целиот европски континент“, истакна Османи. Во однос на евро-интегративниот пат на Северна Македонија, Османи и Сијарто  разменија мислења за внатрешните политички процеси поврзани со реформската агенда, но и за состаноците во Брисел каде на различни нивоа во Европската унија беше разгледувано европското досие на нашата земја. Министрите се согласија дека Северна Македонија е кредибилен партнер на Европската унијата и притоа многу често извршува улога и учествува како составен дел на системот и механизмите на Унијата.Во тој контекст, операционализација на веќе донесената одлука за почеток на преговорите, би требало да биде следниот логичен и симболичен чекор за валоризација на постигнувањата на државата.   Министерот Сијарто, уште еднаш, го нагласи противењето на Унгарија за обременување на процесот на проширување на ЕУ со внесување на билатерални прашања како и дека ќе продолжат со својата конзистентна и гласна поддршка за наредниот чекор на Северна Македонија кон ЕУ. Двајцата соговорници изразија задоволство од интензивирањето на билатералната соработка, беше постигната согласност за меѓусебно признавање на националните КОВИД-19 сертификати со цел овозможување на непречено транзитирање и влез на вакцинираните граѓани на двете земји, како важна мерка за нормализација на состојбите во една нова пост-пандемиска фаза. За време на посетата на Сијарто се потпиша и Договор за соработка во областа на културата заедно со министерката за култура, Ирена Стефоска.

Состанок на Мешовитата комисија за демаркација и обележување на државнатa граница меѓу Република Северна Македонија и Република Србија

На 10 и 11 мај 2021 година во Скопје, Република Северна Македонија се одржа Седумдесет и третиот состанок на Мешовитата комисијата за демаркација и обележување на државната граница меѓу Република Северна Македонијја и Република Србија. Состанокот од македонска страна го водеше Државниот секретар во Министерството за надворешни работи и Претседател на Делегацијата на Република Северна Македонија во Мешовитата комисија, г-дин Зоран Попов. За време на состанокот беше потпишана изработената гранична документација (опис на државната граница и атлас на државната граница) за дел од Граничниот сектор IV од државната граница меѓу Република Северна Македонија и Република Србија и беа договорени идните активности во врска со спроведувањето на геодетски контролни мерења во Граничниот сектор VI, како и отпочнување со усогласување на катарската евиденција со официјалната гранична документација за граничните сектори V и VI од заедничката државна граница.  Двете страни изразија и подготвеност за отпочнување на актинвости за чистење на граничната линија во опсег од три метри од двете страни на заедничката државна граница, како и замена на оштетените или  исчезнатите гранични ознаки односно враќање во првобитна положба на оние кои се изместени. Наредниот состанок на Мешовитата комисија  ќе биде одржан  во втората половина на октомври 2021 година, во Белград, Република Србија.      

                                               

Osmani – Linde meeting in Brussels

Foreign Minister Bujar Osmani in Brussels met with the Foreign Minister of the Kingdom of Sweden, Ann Linde. During their meeting, Osmani and Linde talked about the important aspects of the European file of North Macedonia, focusing on the chances for a swift breakthrough on our European path, for which Sweden has consistently voices support. In that context, it was said that Sweden encourages the progress of each candidate in the process according to merit and results, as well as that the Republic of North Macedonia has fulfilled all criteria necessary for opening negotiations with the EU. At the meeting, Osmani presented the progress in the key reform areas, underlining that our country is determined to implement European values and standards, not only for further progress in the European integration process, but foremost for improving everyday life of the citizens of North Macedonia. “It is urgent to reach a consensus on the negotiating framework and to hold the first Intergovernmental conference of North Macedonia with the EU for the consistent implementation of the decision to open accession negotiations. This is important not only in terms of valorizing our achievements, but in terms of maintaining the credibility of EU’s enlargement policy and the encouragement needed for the European perspectives of the whole region”, Osmani emphasised. The Ministers also discussed cooperation within the OSCE considering the fact that Sweden is the current chair of the organization, and our country will take over in 2023. It was agreed that the two countries will cooperate in a partnering relation aimed at full respect for the shared values that the OSCE is founded upon, such as human rights, democracy and the rule of law, as well as the development of the model of multiethnic relations.

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more