Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

Latest news

Press release

Regarding the monument in memory of the 193 Bulgarian soldiers killed in World War I, near the route of the Gradsko-Prilep expressway, section “Farish-Drenovo”, Kavadarci, about which accusations appeared in the media against North Macedonia, please allow us to inform about the following: According to the report of the Directorate for Protection of Cultural Heritage – Ministry of Culture, and the Public Enterprise for State Roads – Ministry of Transport and Communications of the Republic of North Macedonia, which performed an extraordinary inspection, the following was concluded: First, the main monument is not included as a protected monument or cultural heritage, but regardless of that, it is in good condition, without any damages; Second, the monument is surrounded by agricultural land which is cultivated in a manner that bypasses this monument; Third, the monument is outside of the projected zone for carrying out of the permanent works and it is not affected by any construction works and following the performed inspection on site it is concluded that it is without any visible damages. The situation on site shows that at this moment, the monument is physically separated from the route on which construction works are being carried out on the Prilep-Gradsko expressway with a temporary protective fence which is to be replaced with a permanent protective fence planned with the Primary Construction Project. After the construction of this fence, the free space between it and the monument will be about 4 meters. Upon the completion of works there will be an access path to the monument so that it will be accessible to interested visitors.  Fourth, there are is no cemetery or tombs near this monument, and according to the on-site inspection, it is not known whether this situation was different in the past. About 100 meters from this monument, a second, smaller monument was found, whose origin is not known.  With the established factual situation by the competent authorities, we want to reject all accusations that have appeared in the public and to address an appeal to all involved individuals and institutions to be careful and not fall for obvious provocation whose intention is to jeopardise the good neighbourly relations between the two countries, and the efforts of the two ministries to find joint solutions to overcome the differences. It is particularly worrying that the trend of appearance of such speculations has intensified lately, which shows that this is an organised approach for their abuse, and therefore we want to further warn of caution and responsible behaviour.

Османи се сретна со амбасадорот на Бангладеш Али

Министерот за надворешни работи Бујар Османи денес се сретна со амбасадорот на Народна Република Бангладеш во Република Северна Македонија со седиште во Букурешт, Дауд Али.  Министерот Османи, на првата средба, по неодамнешното предавање на копиите од акредитивните писма преку видео платформа, му посака успех на амбасадорот Дауд Али, изразувајќи уверување дека со неговиот личен ангажман ќе даде значаен придонес во натамошниот развој на односите меѓу двете земји. Беше истакнато дека и покрај географската дистанца, двете земји негуваат традиционално добри односи, додека Република Северна Македонија е подготвена да ја интензивира и зајакне соработката со сите земји од Јужна Азија во области од заедничка корист и интерес. Во тој контекст, соговорниците се осврнаа  на можностите за унапредување на билатералната соработка, пред се во договорната и економската сфера, како и на досешната успешна соработка на мултилатерален план.

Османи – Мортон: Премиерниот Совет за партнерство, трговија и соработка меѓу Република Северна Македонија и Обединетото Кралство, означува нова ера во развојот на односите меѓу двете земји

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, заедно со министерката за Европа и Америките на Обединетото Кралство, Венди Мортон, денеска во Скопје го одржаа и заеднички ко-претседаваа со  првиот инаугуративен состанок на Советот за партнерство, трговија и соработка помеѓу Северна Македонија и Обединетото Кралство.  Двајцата министри овој свечен чин помеѓу двете држави го окарактеризираа како нова ера во развојот на односите меѓу двете земји кои негуваат долгогодишно партнерство во изминатите 28 години, кое се рефлектира преку силни пријателски односи.  “Отсега натаму, овој Совет ќе ја има улогата на координатор и контролор на работата на двете држави за предизвиците и начините за имплементација на одредбите од Спогодбата за соработка, која ја потпишавме пред само неполна година.Денес ние институционално, административно и технички, не само што обезбедивме континуитет на севкупната билатерална соработка со Обединетото Кралство и после Брегзит, туку слободно можам да кажам дека од денес создаваме и нови потенцијали за бизнисите; потенцијали и за нови странски инвестиции, но и можности за проширување на постоечките бизнис капацитети во земјава“, истакна Османи.  Обединетото Кралство, во изминатите десет години прерасна во еден од најзначајните трговски партнери на Северна Македонија, а размената меѓу двете земји веќе одамна ја надмина границата од една милијарда евра на годишно ниво. Минатата година и покрај влијанието на пандемијата, обемот на трговија се зголеми со оваа земја со што Северна Македонија стана нивниот најголем трговски партнер меѓу земјите од Западен Балкан.  На состанокот беше изразено задоволство и од континуираната успешна соработка во областа на одбраната, а како исклучително значајна е долгогодишната британска поддршка за јакнење на воените капацитети на нашата земја.  Беа разменети мислења и за други прашања од заемен интерес,  состојбите во Регионот и соработката во НАТО, како уште една алка на поврзување и соработка  на двете земји во иднина.   Двајцата министри за време на состанокот го усвоија и потпишаа Деловникот за работа на Советот за партнерство, трговија и соработка, а за нешто повеќе од една недела, на 21 октомври, ќе се одржи и првиот состанок на Комитетот за партнерство и трговија, како тело за технички и административен надзор за имплементација на Договорот, со што и формално ќе се заокружи процесот на институционална поставеност меѓу двете земји за идниот развој на севкупните билатерални односи.

 

Скопје, 14 октомври 2021 година

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more