Ministry of Foreign Affairs

Our objective is to both promote and advance our interests at the international stage. The Euro-Atlantic and European integration is our key priority, while remaining committed to ensuring a secure, stable, and prosperous region, as well as to furthering the bilateral and multilateral cooperation with all our regional and international partners. We continue providing a variety of consular services for all our nationals abroad.

Latest news

Политички консултации меѓу Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Грузија предводени од ЗМНР Исаки и ЗМНР Јанјалиа

 Во Министерството за надворешни работи на Грузија, се одржаа возвратни политички консултации, предводени од Заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Фатмире Исаки и Заменик министерот за надворешни работи на Грузија, Теимураз Јанјалиа. На овие консултации, во отворена и пријателска атмосфера беа разгледани прашања од билатералните односи во сите области од заемен интерес со посебен акцент на економската и парламентарната соработка но и соработката во областа на културата и образованието како и во рамки на меѓународните организации. Делегациите разменија мислења и за внатрешно-политичките состојби и евроинтегративните процеси на Република Северна Македонија и Грузија, но беа адресирани и прашања од регионалната соработка како и актуелни теми од меѓународните односи. Обострано беше изразено задоволство од досегашниот позитивен развој на пријателските односи меѓу двете земји по воспоставувањето на дипломатските односи во 2019г. при што беше нагласен интересот за продлабочување на соработката и потенцирана заложбата за натамошно продолжување на политичкиот дијалог.

Соопштение

Известување за измена на саатници при пречекот и испраќањето на загинатите од автобуската несреќа во Бугарија до нивните домови и вечни почивалишта Почитувани, ве известуваме дека посмртните останки на загинатите граѓани во автобуската несреќа во Бугарија после нивниот транспорт на аеродромот во Скопје, веднаш ќе бидат упатени кон нивните домови и вечни почивалишта. Оваа измена доаѓа согласно барањата на дел од семејствата на загинатите, а со цел телата да бидат предадени пред петочната молитва.

За граѓаните кои сакаат да оддадат почит, се уште останува можноста тоа да го сторат на плоштадот Скендербег во периодот од 10 до 13 часот.

Османи на министерскиот совет на ОБСЕ во Стокхолм

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи во рамките на учеството на Министерскиот совет на ОБСЕ имаше свое обраќање на пленарната сесија Советот. Во својот настап пред министрите на Земјите учеснички, Османи ја нагласи потребата за заедничко справување со предизвиците со кои се соочува регионот на ОБСЕ, но и пошироко - како транс национален тероризам, закани од трговија со оружје, масовна миграција и растечки хуманитарни кризи. Организацијата со својот мандат и алатки може позитивно да придонесе во таа насока, за што е потребна поголема политичка волја и поддршка од страна на самите држави. "Како иден претседавач со Организацијата во 2023 година, Северна Македонија ќе работи на зачувување и промоција на основните вредности и принципи на ОБСЕ, почнувајќи уште од почетокот на следниот месец, како дел од триото претседавачи, задно со Полска и Шведска" истакна Османи Во рамките на своето обраќање Османи ја посочи Северна Македонија како пример на функционална мултиетничка демократија, во хармонија со вредностите и обврските на ОБСЕ. На крај Османи ја истакна и важноста на европската перспективата за регионот, како важен фактор за неговата безбедност и стабилност. На маргините на министерскиот совет, Османи оствари средби со колегите од Финска, Полска, Романија,н  Малта, Австрија, шефот на делегацијата на Франција, и со претставничката за слобода на медиумите на ОБСЕ.

2 декември, 2021

Minister of foreign affairs of the Republic of North Macedonia:

Bujar Osmani

Travel Advisory

The travel advisory is a source of information for citizens traveling to other countries. The advice found here will help you make informed decisions about your safety while travelling abroad.

Read more
Visit North Macedonia

Read more