Министерство за надворешни работи

Наша заложба е да ги промовираме и застапуваме нашите интереси на меѓународен план. Евро-атлантската и европската интеграција се главни приоритети во нашето работење, воедно залагајќи се за безбеден, стабилен и просперитетен регион, како и развивање на поширока билатерална и мултилатерална соработка. Претставуваме сервис на граѓаните, обезбедувајќи конзуларни услуги за нашите државјани во странство.

+389 75 273 732

[email protected]

Најнови вести

Средба на ЗМНР Фатмире Исаки со Звонко Милас, државен секретар во Државниот уред за Хрватите надвор од Република Хрватска

Изјава на Заменик министерката за надворешни работи на Република Северна Македонија, г-ѓа Фатмире Исаки:   Односите и соработката меѓу Република Северна Mакедонија и Република Хрватска се во постојана нагорна линија и со гордост, можам да констатирам дека  нашето искрено и длабоко пријателство кое е воспоставено преку низа лични и семејни контакти, во последните три децении континуирано се надоградува со продлабочување и зајакнување на меѓусебниот политички дијалог, економската соработка, културната, трговската  и туристичка размена и соработка  во многу други сфери. Не помалку значаен сврзник во нашите меѓусебни односи се и претставниците на нашата заедница во Хрватска  и на хрватската во Северна Македонија, кои преку низа активности остануваат во постојан контакт со својата матичната држава, култура и јазик и паралелно, даваат особен придонес во квалитетот на нашите одлични билатерални односи и соработка. Во оваа смисла, сакам да истакнам дека двете држави преку потпишаната Спогодба во 2007 година создадоа основи за квалитетно остварување на малцинските права, но предвидоа и механизам, преку кој се следи оваа имплементација, а тоа  е Меѓувладината мешовита комисија. Денес имав чест да се сретнам со копретседавачот од хрватската страна, г-динот Звонко Милас, државен секретар во Државниот уред за Хрватите надвор од Република Хрватска. На разговорот го поздравивме фактот што двете Влади имаат многу позитивен однос кон прашањата за малцинствата кои претставуваат комплексни теми.Малцинствата ги споделуваат истите проблеми со кои се судираат сите граѓани во една држава  - почнувајќи од актуелната пандемија до социо-економските прашања, но, истовремено имаат и дополнителни предизвици поврзани со зачувување на нивниот културен и национален идентитет, а пред се заштитата на културното наследство, образование и негување на мајчиниот јазик.Факт е дека државјаните на Република Северна Македонија кои живеат во Хрватска се исклучително задоволни од остварените права и ние како нивна матица, сме благодарни за  поддршката која Р.Хрватска ја дава во оваа смисла. Ме радува фактот што на последната средба на Меѓувладината мешовита комисија во Загреб на 8 октомври 2019 година,  бил воочен позитивен исчекор во исполнување на преземените обврски од македонска страна. Морам да истакнам дека тоа ми даде дополнителен поттик и ентузијам во изминатиот период, по моето назначување за  ко-претседавач на македонскиот дел од Комисијата, да пристапам во детектирање, осмислување и спроведување на активности кои придонесуваат во развојот и подобрување на соработката  во оваа сфера, свесна за значењето на зачувувањето и промоцијата на јазичната и културна разноликост и  традиција во Република Северна Македонија. Честите средби на членовите на Комисијата, како денешната,  покажуваат дека постои интерес од страна на нашите Влади процесот да оди напред. Затоа однапред се радувам на претстојната петта средба во Скопје, за која верувам дека во конструктивна атмосфера ќе одговориме на поставените задачи и заедничкистремежи.  

Средбата на ЗМНР Исаки со амбасадорката на Германија

Заменик министерот за надворешни работи Фатмире Исаки денес, на 01 март 2021 година, одржа средба со амбасадорот на Сојузна Република Германија со седиште во Република Северна Македонија, Анке Холштајн.  Заменик министерот Исаки го изрази своето задоволство од константната и интензивна билатерална соработка меѓу двете земји, при што искрено се заблагодари за досегашната недвосмислена поддршка од Германија во процесот на интеграција на Северна Македонија во Европската унија, како и во повеќе други општествени сектори. Таа го посочи недамнешното потпишување на Заедничката декларација за намерите за соработка меѓу Владите на Република Северна Македонија и покраината Северна Рајна-Вестфалија како уште една од алатките за продлабочување на мешусебната секторска соработка.  Информира дека реформската агенда на Владата се одвива со несмалено темпо во насока на подобрување на перцепцијата за борбата против корупцијата, функционално судство, владеење на правото, транспарентни институции, како и дека се преземаат сите чекори за спроведување на овогодинешниот попис. Амбасадорката ја повтори силната поддршка на Германија на надворешно-политичките приоритети на Северна Македонија, а секако и на севкупната билатерална соработка. Нагласи дека поддршката на Германија за полноправно членство на земјите од Западен Балкан, a воедно и на Северна Македонија, во Европската Унија останува, со тоа што смета дека европското семејство мора да се проширува. Двете соговорнички искажаа заемно задоволство од исклучително добрите меѓусебни односи, интензивниот и динамичен политички дијалог и посети на високо ниво. Овој тренд е следен и со одлична економска соработка. Германија во изминатите неколку години, вклучително и претходната 2020 година, е наш најголем трговски партнер, како и земја од каде доаѓаат голем број значајни инвестиции на македонскиот пазар.

Во фокус на разговорот беа и актуелните здравствени предизвици кои произлегуваат од сѐ уште активната COVID-19 Пандемија и справувањето со истата, а во поново време и потешкотиите околу набавката на вакцини. Заменик министерката Исаки искажа благодарност за досегашните донации,  како дел од германската поддршка за справување со пандемијата и директна помош на граѓаните на Северна Македонија.

Од понеделник стартува пописот, за прв пат се попишува и дијапората

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска на заедничка Прес конференција со Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симoвски ги претставија подготовките за старт на најважната статистичка операција за земјава- ПОПИСОТ 2021. Вчера свикав вонреден состанок со шефовите на сите Дипломатско конзуларни претставништва, каде издадов директни инструкции до целата дипломатска мрежа, целосно и со полн капацитет да се стави на располагање на пописните тимови и на целокупниот процес , со цел успешна реализација на пописот, за нашите вработени и за нашата дијаспора, истакна Османи. Во таа насока, зборувајќи за улогата што нашите Амбасади ќе ја имаат во текот на овој прoцес, Османи нагласи:Улогата на нашата дипломатска мрежа ќе биде да ги идентификува сите можни канали на комуникација, и преку засилени промотивна активност, да ги распространи информациите за овој процес до секој наш државјанин кој живее и работи во странство. Оваа активност, во следните 50 дена, ќе биде највисок приоритет на нашата дипломатска мрежа. Од аспект на фактот дека за прв пат се спроведува операција за попишување и на дијаспората, што претставува дополнителен предизвик но и обврска да имаме успешен процес, Османи потенцираше:Пописот е добар пример преку нашата проактивна улога да демонстрираме одговорност и посветеност кон дијаспората, која има важна улога во севкупните процеси на земјава. Ова е добра шанса да покажеме грижа за нашите граѓани во странство и да создадеме услови за трајна соработка, за брза комуникација и блискост, остварувајќи ја со тоа клучната цел – дијаспората да биде нераскинлив дел од земјава. Министерот Османи упатувајќи порака и до сите наши граѓани, без разлика дали се наоѓаат во земјава, дали се на привремена работа или студии надвор, или се дел од нашата дијаспора, истакна: Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за бројноста на населението и неговата економска, образовна и социјална структура. Не постои друг начин за добивање на реална слика, освен преку пописот како статистичка операција која е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој. Сакам да ве повикам активно да се вклучите во овој процес, да го искористите ова право и оваа граѓанска обврска, со цел да ги добиеме клучните податоци со кои ќе можеме соодветно да ги планираме нашите политики. Од 1 до 15 март, сите вработени во Дипломатско – конзуларните претставништва, вклучувајќи ги тука и нивните семејства, ќе можат да се само-попишат, или самостојно да се регистрираат, преку он-лајн апликацијата изготвена од Државниот завод за статистика, за што на веб страната на Министерството за надворешни работи веќе се поставени соодветни линкови. Попишувањето е лесно, едноставно и брзо, достапно на осум јазици, меѓу кои и македонски, албански и англиски, за што на Прес конференцијата беа презентирани посебни видео – туторијали, односно упатства, кои на едноставен и разбирлив начин ја опишуваат целата постапка. Во исто време, процесот започнува и за сите наши државјани кои се наоѓаат во странство, односно нашата дијаспора, кои во далеку подолг период, од 1 март се до 21 април, или во следните 50 дена, на ист начин, со едноставно пристапување до апликацијата, ќе можат да го остварат ова право и граѓанска обврска.  

Министер за надворешни работи на Република Северна Македонија:

Бујар Османи

Совети при патување во странство

Советите за патувања се извор на информации за граѓаните кои патуваат во други земји. Овие совети ќе ви помогнат да донесете информирани одлуки во врска со вашата безбедност додека престојувате во странство.

Прочитај повеќе
Посети ја Северна Македонија

Прочитај повеќе