Home

Minister Nikola Dimitrov

  left1

MINISTER'S PROFILE

INTERVIEWS AND SPEECHES

Follow the Minister on:
facebook11 twitter11                      

banner mk gr agreement ENG 01

Publications

Соопштение од ДИК

Согласно Изборниот законик и Правилникот за подготовка,организирање и спроведување референдум на државно ниво,во овие дипломатско - конзуларни претставништва и конзуларни канцеларии нема да се организира гласање на 29.09.2018 година за Референдумот 2018.

Contact Info

Address:

MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS
boulevard “Philip II of Macedon“ Nr. 7
1000 Skopje
Republic of Macedonia

Contact:

Tel: +389 2 3115 266 Fax: +389 2 3115 790
E-mail:mailmnr@mfa.gov.mk
E-mail:vizencentar@mfa.gov.mk

DIASPORA

Календар со настани

October 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

registracija

motherteresa-praying

Утре (понеделник, 22 октомври 2018 год.), министерот за надворешни работи Никола Димитров, ќе има средба со заменик помошникот државен секретар на САД за Европа и Евроазија, ...

МНР Никола Димитров, денес, беше домаќин на средба, организирана во рамки на посетата на Република Македонија, на делегација од составот COWEB (за Западен Балкан)/COELA (за ...

Under the leadership of Prime Ministers Alexis Tsipras and Zoran Zaev, together with Foreign Minister Kotzias, we shared months of intensive communications, during which we ...

На 17 октомври 2018, заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Андреј Жерновски ги прими на средба  Почесните конзули на Република Македонија во ...

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, оствари средба со државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Финска, Мати Антонен, кој денес е ...

Преземено од Влада на Република Македонија

Заменичката претседателка на Владата на РМ и министерка за одбрана Радмила Шекеринска, министерот за надворешни работи Никола ...

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска оствари средба со делегација од Министерството за правда и безбедност на Кралството Холандија, предводена од Арјен ...

Почитувани граѓани, почитувани новинари, почитувани претставници на медиумите,

За да не се повторуваме ќе бидам многу краток. Цел четврт век помина од првата Декларација на ...

Државниот секретар во МНР Виктор Димовски во своето обраќање на 17 Самит на Меѓународната организација на Франкофонијата ја нагласи подготвеноста на Република Македонија ...

Во Астана, Република Казахстан се оддржаа политички консултации меѓу министерствата за надворешни работи на Република Македонија и на Република Казахстан, што ги водеа ...

Средба на МНР Димитров со Метју Палмер, заменик помошник државен секретар на САД за Европа и Евроазија
Состанок на МНР Димитров, ЗПВРМ за европски прашања Османи, ЗПВРМ и МВР Спасовски и МИОА Манчевски, со делегацијата од COWEB/COELA од Европската унија
Statement by MFA Nikola Dimitrov regarding the resignation of the Greek MFA Nikos Kotzias
Средба на заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски со Почесните конзули на Република Македонија во СР Германија, Холгер-Михаел Арндт и Ханс-Јирген Беш
Средба на МНР Никола Димитров со државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Финска, Мати Антонен
Шекеринска, Димитров и Пендаровски на прес конференција: Почнуваат завршните преговори во НАТО за членство во сојузот на најсилните земји во светот
Средба на министерот за надворешни работи, Никола Димитров со претставници од Министерството за правда и безбедност на Кралството Холандија
Транскрипт од прес - конференцијата на МНР Димитров во Владата на Република Македонија
Обраќање на Државниот секретар во МНР Виктор Димовски на 17 Самит на Меѓунароната организација на Франкофонијата, 11 и 12 Октомври, Ереван, Ерменија
Политички консултации меѓу министерствата за надворешни работи на Република Македонија и на Република Казахстан

DIPLOMATIC MISSIONS IN EUROPE

 • AUSTRIA
 • ALBANIA
 • BELGIUM
 • BOSNIA AND HERZEGOVINA
 • BULGARIA
 • UNITED KINGDOM
 • GERMANY
 • GREECE
 • DENMARK
 • ESTONIA
 • ITALY
 • KOSOVO
 • NORWAY
 • POLAND
 • ROMANIA
 • RUSSIA
 • HOLY SEE
 • SLOVENIA
 • SERBIA
 • TURKEY
 • UKRAINE
 • HUNGARY
 • FRANCE
 • NETHERLANDS
 • CROATIA
 • MONTENEGRO
 • CZECH Republic
 • SWITZERLAND
 • SWEDEN
 • SPAIN
Austria REPUBLIC OF AUSTRIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Vienna
Also covering: Republic of Slovakia
Ambassador, Mrs. Vasilka Poposka Trenevska
Kinderspitalgasse 5/2, A-1090 Vienna T: ++ 43 (0)1 5248756 F: ++ 43 (0)1 5248753
M: vienna@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Albania REPUBLIC OF ALBANIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Tirana
Ambassador,
Rr. Kavajes, nr. 116, Tirana T: ++ 355 4 2230909
T: ++ 355 4 2274765
F: ++ 355 4 2232514
M: tirana@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Belgium KINGDOM OF BELGIUM
Embassy of the Republic of Macedonia in Brussels
Аlso covering: Grand Duchy of Luxembourg
Charge d'Affaires a.i. Mrs. Afrodita Bajrami
Rue de la Loi, 38 1040 Brussels T: ++ 322 734 56 87
T: ++ 322 732 91 08
F: ++ 322 732 07 17
M: brussels@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web>>
Bosnia-and-Herzegovina BOSNIA AND HERZEGOVINA
Embassy of the Republic of Macedonia in  Saraevo

 

Chargé d'Affaires a.i; Mr. Aleksandar Krstevski

Splitska 57, Saraevo T: ++ 387 33 810 760
T: ++ 387 33 269 401
T: ++ 387 33 269 402
F: ++ 387 33 810 760
M: saraevo@mfa.gov.mk
локација на мапа >>   веб страна >>
Bulgaria REPUBLIC OF BULGARIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Sofia
Ambassador, Mr. Marjan Gjorchev
Frederic Joliot-Curie 17 block 2, floor 3, Suite 5 1113 Sofia T: ++ 359 2 870 15 60
T: ++ 359 2 870 50 98
F: ++ 359 2 971 28 32
M: sofia@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
United-Kingdom UNITED KINGDOM
Embassy of the Republic of Macedonia in London
Also covering: Ireland and Republic of Iceland
Chargé d'Affaires a.i; Mr. Jasmin Kahil
Suite 2.1 & 2.2, Bucking Court, 75-83 Buckingham Gate, London SW1E 6PE T: ++ 44 207 976 0535
T: ++ 44 207 976 0538
F: ++ 44 207 976 0539
M: london@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Germany FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY
Embassy of the Republic of Macedonia in Berlin
Ambassador, Mr. Sasho Markovski
Koenigsallee 2-4, 14193 Berlin T: ++ 49 30 890 69 522
T: ++ 49 30 895 41 194
F: ++ 49 30 890 69 525
M: berlin@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Greece HELLENIC REPUBLIC
Liaison Office of the Republic of Macedonia in Athens
Ambassador, Mr. Darko Angelov
Papadiamanti 4, P. Psychico, 154 52 Athens T: ++ 30 210 67 49 585
T: ++ 30 210 67 49 548
F: ++ 30 210 67 49 572
M: athens@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Denmark KINGDOM OF DENMARK
Embassy of the Republic of Macedonia in Copenhagen

Ambassador, 

Chargé d'Affaires a.i; Mr. Aleksandar Novotni

H.C. Andersens Boulevard 37, 2.tv.

1553 København V

T: ++ 45 39 76 69 20
T: ++ 45 39 76 69 28
F: ++ 45 39 76 69 23
M: copenhagen@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Estonia REPUBLIC OF ESTONIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Тallinn

Chargé d'Affaires a.i; Mrs. Sofija Ashikova

Suurtuki 4A-12, 10133 Tallinn T: ++ 372 644 04 94 F: ++ 372 644 04 94
M: talin@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Italy ITALIAN REPUBLIC
Embassy of the Republic of Macedonia in Rome
Also covering The Sovereign Military Order of Malta

Ambassador,

Chargé d'Affaires a.i; Mrs. Magdalena Dimova

Via Bruxelles 73/75, 00198 Rome T: ++ 39 06 84 24 11 09
T: ++ 39 06 84 11 470
T: ++ 39 06 84 24 11 32
T: ++ 39 06 84 19 868 Consular department
F: ++ 39 06 84 24 11 31
M: rome@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Kosovo REPUBLIC OF KOSOVO
Embassy of the Republic of Macedonia in Prishtina
Ambassador, Mr. Ilija Strasevski
ul. "24 May" бр. 121 Prishtina T: ++ 381 38 247 462 F: ++ 381 38 247 463
M: prishtina@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Norway KINGDOM OF NORWAY
Embassy of the Republic of Macedonia in Oslo
Chargé d'Affaires a.i, Mr. Dragan Todorovski
Erling Skjalgssonsgate 19 B, 0267 Oslo T: ++ 47 2255 1544 F: ++ 47 2255 0622
M: oslo@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Poland REPUBLIC OF POLAND
Embassy of the Republic of Macedonia in Warsaw
Also covering: Republic of Latvia; Republic of Lithuania
Chargé d’Affaires a.i
Krolowej Marysienki 40 02-954 Warszawa T: ++ 48 22 651 72 91
T: ++ 48 22 651 72 92
F: ++ 48 22 651 72 92
M: warsaw@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Romania ROMANIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Bucharest 
Also covering: Republic of Moldova

Ambassador,

Chargé d'Affaires a.i, Mr. Slobodan Uzunov

Str. General Nicolae C. Dona, Nr 6  Sector 1, 010782 Bucharest T: ++ 40 21 210 0880

F: ++ 40 21 211 7295
M: bucharest@mfa.gov.mk
локација на мапа >>   веб страна >>
Russia RUSSIAN FEDERATION
Embassy of the Republic of Macedonia in Moscow
Also covering: Republic of Belarus
Ambassador, Mr. Goce Karajanov
Dmitrija Uljanova 16 corpus 2, entrance 8, floor 1, Suite 509 & 510, 117292 Moscow T: ++ 74 99 124 33 57
T: ++ 74 99 124 33 59
F: ++ 74 95 982 36 34
M: moscow@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Vatican-City HOLY SEE (VATICAN)
Embassy of the Republic of Macedonia in the Holy See

Ambassador, 

Chargé d'Affaires a.i;Mrs. Sanja Mitrovska

Via di Porta Cavalleggeri, 143 00165 Rome T: ++ 39 06 635 878
T: ++ 39 06 635 639
F: ++ 39 06 634 826
M: vatican@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Slovenia

РREPUBLIC OF SLOVENIA

Embassy of the Republic of Macedonia in Ljubljana

Ambassador, 

Chargé d'Affaires a.i; Mrs. Bojana Jovanovska

Rozna dolina, cesta IV/2, 1000 Ljubljana T: ++ 386 1 421 00 21
T: ++ 386 1 421 00 22
F: ++ 386 1 421 00 23
M: ljubljana@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Serbia REPUBLIC OF SERBIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Belgrade

Ambassador, 

Chargé d'Affaires a.i; Mr. Aleksandar Popovski

Gospodar Jevremova 34, 11 000 Belgrade T: ++ 381 11 328 49 24
T: ++ 381 11 328 49 67
F: ++ 381 11 328 50 76
M: belgrade@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Turkey REPUBLIC OF TURKEY
Embassy of the Republic of Macedonia in Ankara
Also covering: Islamic Republic of Iran, Kyrgyz Republic, Azerbaijani Republic and Republic of Uzbekistan

Ambassador, Mr. Zvonko Mucunski

Karaca sokak 24/5-6 Gaziosmanpasha Ankara T: ++ 903 12 439 92 04
T: ++ 903 12 439 92 08
F: ++ 903 12 439 92 06
M: ankara@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Ukraine UKRAINE
Embassy of the Republic of Macedonia in Kyiv
Ambassador, Mr. Stole Zmejkoski
Ivan Fedorov 12 Kiev, 03150 T: ++ 380 44 287 78 82 F: ++ 380 44 287 78 92
M: dkpkiev@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Hungary HUNGARY
Embassy of the Republic of Macedonia in Budapest
Also covering: Nigeria
Ambassador, Mr. Igor Esmerov
Andrassy ut 130 1, em 1-2, 1062 Budapest T: ++ 36 1 33 60 510 F: ++ 36 1 33 60 511
M: budapest@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
France

FRENCH REPUBLIC

Embassy of the Republic of Macedonia in Paris

Also covering Portugal and Kingdom of Morocco

Ambassador, Mrs. Jadranka Caushevska Dimov

Chargé d'Affaires a.i; 

5, rue de la Faisanderie, 75116 Paris T: ++ 331 45 77 10 50
T: ++ 331 45 77 85 77
T: ++ 331 45 77 10 73
F: ++ 331 45 77 14 84
M: paris@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Netherlands KINGDOM OF THE NETHERLANDS 
Embassy of the Republic of Macedonia in The Hague
Also covering The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW

Ambassador, 

Chargé d'Affaires a.i;Mr. Mihajlo Zevairovski

Laan van Meerdervoort 50 - C, 2517 AM Den Haag T: ++ 31 70 427 44 64 F: ++ 31 70 427 44 69
M: hague@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Croatia REPUBLIC OF CROATIA
Embassy of the Republic of Macedonia in Zagreb

Ambassador,

Chargé d'Affaires a.i, Mr.Nazif Djaferi

Kralja Zvonimira 6/1, 10000 Zagreb T: ++ 385 1 45 72 812
T: ++ 385 1 46 17 261
F: ++ 385 1 46 20 369
M: zagreb@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Montenegro REPUBLIC OF MONTENEGRO
Embassy of the Republic of Macedonia in Podgorica

Ambassador, 

Chargé d’Affaires a.i, Mrs. Suhana Kerimi

Hercegovacka 49/3 20000 Podgorica T: ++ 382 20 667 415
T: ++ 382 20 667 416
F: ++ 382 20 667 205
M: podgorica@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Czech-Republic CZECH REPUBLIC
Embassy of the Republic of Macedonia in Prague
 Chargé d'Affaires a.i,Mr.Orce Djaleski
Na Vetru 4, 162 00 Prague 6 T: ++ 420 222 521 093 F: ++ 420 222 521 108
M: prague@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Switzerland SWISS CONFEDERATION
Embassy of the Republic of Macedonia in Bern
Also covering Principality of Liechtenstein

Ambassador,

Chargé d’Affaires a.i, 

Kirchenfeldstrasse., 30, CH - 3005 Bern T: ++ 41 31 352 00 02
T: ++ 41 31 352 00 16
T: ++ 41 31 352 00 28
T: ++ 41 31 352 00 30
F: ++ 41 31 352 00 57
F: ++ 41 31 352 00 37
M: bern@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Sweden KINGDOM OF SWEDEN
Embassy of the Republic of Macedonia in Stockholm
Аlso covering Republic of Finland
Ambassador, 
Riddargatan 35, 100 55 Stockholm T: ++ 46 8 661 18 30
T: ++ 46 8 667 21 45 (Consular department)
F: ++ 46 8 661 03 25
M: stockholm@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>
Spain

KINGDOM OF SPAIN

Embassy of the Republic of Macedonia in Madrid

Also covering: Andora and Argentina
Chargé d'Affaires a.i; Tina Dzepovska
Calle Don Ramon de la Cruz, 107 2B, 28006 Madrid T: ++ 34 91 571 72 98 F: ++ 34 91 571 34 81
M: madrid@mfa.gov.mk
Map Location >>   Web >>