Соопштенија до јавноста

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски, денеска, го прими вонредниот и ополномоштен амбасадор на Кралството Норвешка во Република Македонија со седиште во Белград, Нилс Рагнар Камсвог.

 

  Министерот за надворешни работи на Италијанската Република, Федерика Могерини, на 25 јули 2014 година престојуваше во еднодневна посета на Република Македонија, остварувајќи средба со својот домаќин, министерот за надворешни работи на Република Македонија,Никола Попоски, пред планираните средби со претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, со претседателот на Владата, Никола Груевски и со вице-премиерот задолжен за европски прашања, Фатмир Бесими.

Денеска министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски, оствари средба со амбасадорот Ралф Брет, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје.Амбасадорот Брет го честиташе изборот на новата влада посака продолжување на успешната соработка. Тој информираше за неговиот претстоен настап пред Постојаниот совет на ОБСЕ во Виена (24 јуни), на кој ќе го презентира Годишниот извештај за работата на Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Денеска, 29 јули 2014 г., министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски го прими личниот претставник на Генералниот секретар на Обединетите нации и Посредник во спорот околу името помеѓу Република Македонија и Република Грција, Метју Нимиц, кој престојува  во работна посета на нашата земја.
 

Средба на заменик министер за надворешни работи, Драгана Кипријановска со Н.Е.г-дин Тарит Чарунгват (THARIT CHARUNGVAT), новоименуван вонреден и ополномоштен амбасадор на Кралството Тајланд во Република Македонија, со седиште во Анкара 

 

Денес, Министерот Попоски одржа работен ручек на покана на Почесните конзули на странски држави во Република Македонија по повод новиот мандат и повторниот избор на функцијата Министер за надворешни работи.

 

 
Министерот за надворешни работи, г-дин Никола Попоски го прими денеска Генералниот секретар на Светската туристичка организација, г-дин Талеб Рифаи, кој престојува на покана на министерот Попоски во официјална посета на Република Македонија 

Министерот Никола Попоски вечерва ги покани шефовите на дипломатско-конзуларните претставништва и претставништва на меѓународни организации акредитирани во Република

Македонија на неформална средба со членовите на новата Влада во Република Македонија.

Во рамките на одбележувањето на дваесет годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Македонија и Словачката Република, на 5 јули 2014 година, македонскиот амбасадор Ѓорѓи Филипов на свечена церемонија во Катедралата Свети Кирил и Методиј во Техрова подари резбарени икони од градот Охрид, на авторот Драган Нелковски.

Денес министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски учествуваше на неформалниот состанок на министрите за надворешни работи на земјите опфатени со Процесот за стабилизација и асоцијација, комесарот за проширување на Европската комисија Штефан Филе и генералниот секретар на Советот за регионална соработка Горан Свилановиќ, кој  се одржа во Котор, Црна Гора.

Конзуларни услуги