Соопштенија до јавноста

Денес, Амбасадорот на Грција во Република Македонија, Н.Е.Теохарис Лалакос, беше повикан во Министерството за надворешни работи, при што му беше врачена протесна нота по повод последната акција на Специјалните сили на Армијата на Грција за време на заедничка воена вежба со Армијата на Кипар во јули 2014, при која се скандираат провокативни пароли и преовладува говор на омраза.

По повод 111 годишнината од Илинденското востание и 70 годишнината од првото заседание на АСНОМ, денес во Скопје министерот за надворешни работи Никола Попоски , како претставник на владината делегација, положи свежо цвеќе пред спомениците на АСНОМ, Никола Карев и Методија Андонов-Ченто.

 

 

 

Поради зголемениот број случаи на заболени од смртоносниот вирус ебола, Министерството за надворешни работи на Република Македонија на своите граѓаните им советува да се воздржат од патување во Сиера Лионе, Либерија и Гвинеја.

На 30 јули 2014 година, во Министерството за надворешни работи, во присуство на колегиумот се одржа завршен разговор со амбасадорот Василка Попоска Треневска, пред нејзиното упатување на должноста вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Република Австрија, со амбасадорот Екрем Ебиби, пред неговото упатување на должноста вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Швајцарската Конфедерација, и со амбасадорот Дарко Ангелов, пред неговото упатување на должноста вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Република Грција.

 

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, г-дин Никола Попоски денес го прими во проштална посета амбасадорот на Република Куба за Република Македонија, со седиште во Софија, г-ѓа Тересита Де Хесус Капоте Камачо.

 

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски, денеска ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваниот Апостолски нунциј за Република Македонија со седиште во Софија, Надбискуп Анселмо Гвидо Пекорари.
 

Поради влошувањето на безбедносната состојба и интензивирањето на вооружениот конфликт во Либија, Министерството за надворешни работи на Република Македонија на своите граѓаните им советува да се воздржат од патување во оваа земја.

 

Министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска го прими на работна средба амбасадорот на Словачката Република во Република Македонија, Мартин Безак.

 

Средбата на министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски со амбасадорот на Република Финска во Република Македонија Тимо Рајакангас
 
 

Денес, првиот амбасадор на Нов Зеланд за Република Македонија, беше примен од министерот за надворешни работи Никола Попоски. На средбата беше искажано задоволството од отворените разговори меѓу Министрите Попоски и Мари Меккали во Њујорк минатата година и првичниот безрезервен ангажман за акредитација на амбасадор на Нов Зеланд за Република Македонија.

Конзуларни услуги