Press Releases

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија,  г-дин Зоран Попов,  денеска го прими вршителот на должност во Амбасадата на Државата Катар  во Република Северна Македонија, г-дин Хамад Џасим Ал- Махмуд.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Зоран Попов ја претставуваше Република Северна Македонија на првиот министерски состанок на Меѓународната алијанса за сеќавање на холокаустот (ИХРА), што се одржа на 19 јануари 2020 во Брисел, во организација на Луксембуршкото претседателство со ИХРА. Северна Македонија неодамна се стекна со статус на придружена членка на Меѓународната алијанса, во која учествуваат 34 земји членки и 8 партнерски организации.

Денес, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на панелот на тема „Дипломатски дијалог за Западен Балкан“ во рамки на Светскиот економски форум, што се одржува од 21-24 јануари во Давос, Швајцарија.

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, г-дин Зоран Попов, денеска го прими амбасадорот на НР Кина во Република Северна Македонија, Н.Е. Џанг Ѕуо.

 

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov met today with Oliver Varhelyi, European Commissioner for Neighborhood Policy and Enlargement Negotiations who’s paying his first official visit to the Republic of North Macedonia, which is also his first visit abroad since assuming office.

 

Today the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov received the copies of credentials of the newly appointed Ambassador of the Kingdom of Norway to the Republic of North Macedonia, resident in Belgrade, Jørn Gjelstad.

 

The Ministry of Foreign Affairs most strongly condemns Iran’s missile attacks against US and coalition military bases in Iraq. Such unacceptable acts further aggravate tensions and enhance the risk of wider-scale military conflict.

 

МНР со загриженост ги следи состојбите предизвикани од големата огнена стихија во Австралија, изразувајќи солидарност со Владата и со граѓаните на оваа пријателска земја, како и надеж за брзо ставање на пожарите под контрола и враќање на животот во нормалните текови. 

 

Во контекст на најновите настани во Ирак и зголемената можност од ескалација на насилствата, МНР им советува на граѓаните на Северна Македонија да не патуваат во оваа земја како и да се воздржат од патување во Иран. 

Today, the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov delivered an address at an event organised by the Embassy of the Republic of Austria in the Republic of North Macedonia, marking the 25th anniversary of establishing diplomatic relations between the two countries.