Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Заедницата на демократии со задоволство ја поздравува Северна Македонија како нов член во својот Управен одбор. Пристапувањето следува како признание на напредокот на Северна Македонија во демократскиот развој и се заснова на прегледот на квантитативните индекси што го рангираат напредокот на земјата на демократскиот пат, вклучувајќи ја и состојбата на основните права, политичките права и граѓанските слободи.

По повод објавеното соопштение на Македонскиот дипломатски синдикат, Министерството за надворешни работи го изјавува следното:

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес во Брисел учествуваше на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на НАТО, кој претставува подготвителен состанок пред декемврискиот НАТО Самит во Лондон.

 

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, Зоран Попов, денес ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Босна и Херцеговина во Република Северна Македонија, Драган Јаќимовиќ.

 

Државниот секретар  во Министерството за надворешни работи, Зоран Попов, го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Малезија во Република Северна Македонија со седиште во Будимпешта,  Чеонг Лун Лаи кој му  ги предаде копиите од акредитивните писма за неговото именување.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес оствари средба со eврокомесарот за миграција, внатрешни работи и државјанство, Димитрис Аврамопулос, кој престојува во Северна Македонија по повод учество на Министерскиот форум ЕУ-Западен Балкан за правда и внатрешни работи, во Скопје на 18 и 19 ноември 2019 година.

 

Денес во посета на Република Северна Македонија, престојуваше министерката за надворешни работи на Кралството Шведска, Ан Линде, во чии рамки оствари средба со својот колега и домаќин, министерот за надворешни работи Никола Димитров.

 

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес оствари средба со еврокомесарката за правда, потрошувачи и родова еднаквост, Вера Јоурова, која престојува во Република Северна Македонија по повод Министерскиот Форум ЕУ-Западен Балкан за правда и внатрешни работи, организиран под покровителство на Финското Претседателство со ЕУ, во Скопје, 18 и 19 ноември 2019 година.

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Зоран Попов денес оствари средба со амбасадорот на Хеленската Република во Северна Македонија, Димитрис Јанакакис на која беа разменети мислења за состојбата и напредокот во билатералните односи, за Регионот, како и за неговата европска перспектива по последниот Европски совет.

Денеска, 15 ноември 2019 г. во Скопје, се одржаа првите политички консултации меѓу Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и Грузија, предводени од замениците министри на двете земји, Андреј Жерновски и Вакхтанг Макхароблишвили.

 

Конзуларни услуги