Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Утре (четврток, 12 декември 2019 година), министерот за надворешни работи Никола Димитров ќе се сретнe со германскиот министер за сојузни, европски и меѓународни работи на Северна Рајна – Вестфалија др. Стефан Холтхоф Пфортнер.

 

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија и Дипломатскиот клуб – Скопје, денес во Министерството за надворешни работи се одржа Конференција „50 години македонска дипломатија”.

 

На вториот ден од работната посета на Брисел, министерот за надворешни работи Никола Димитров оствари повеќе средби во Европскиот Парламент и тоа со: Дачијан Чолос, претседател на групата Обнова на Европа, со Андреас Шидер, копретседавач со Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ-МК, Илхан Кјучук, известител за Северна Македонија во Европскиот Парламент, како и со групата европратеници Пријатели на Северна Македонија во ЕП.

Во четврток (12 декември 2019 г.) од 10:00 до 13:00 часот во Министерството за надворешни работи ќе се одржи јавна расправа по нацрт текстот на новиот Предлог-закон за надворешни работи, на која министерот Никола Димитров ќе го претстави Предлог-законот, вклучително и предвидените новини со кои се обезбедува поголема професионализација и модернизација на дипломатската служба во вршењето на надворешните работи.

Одбележувањето на 10 декември, денот на човековите права, годинава е во знакот на прославата на 30 годишниот јубилеј од донесувањето на еден од најстарите и најзначајните акти за промоција, заштита и унапредување на правата на најранливата категорија на лица - Конвенцијата за правата на детето.

 

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија и Дипломатскиот клуб – Скопје, утре (среда, 11 декември 2019 год.) во Министерството за надворешни работи ќе се одржи Конференција „50 години Македонска дипломатија”.

 

На првиот ден од работната посета на Брисел, МНР Никола Димитров учествуваше на работен појадок со министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ и МНР на Албанија, во организација на грчкиот министер за надворешни работи, Никос Дендиас.

 

Денес во Берлин, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на конференцијата „Балкански дијалози“ во ко-организација на Минхенската безбедносна конференција, EAST WEST Институтот и Белградскиот фонд за политичка извонредност (BFPE).

 

Денеска, заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски,  присуствуваше и се обрати со говор на отворањето на конференцијата – Научените лекции од Познан 2019: пред ко-претседавањето со Берлински процес 2020, Северна Македонија- Бугарија.

 

Заменикот министер за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски, го прими Дејвид Спроул, генерален директор за европски и евро-азиски прашања во Министерството за надворешни работи на Канада.

 

Конзуларни услуги