Соопштенија

Соопштенија до јавноста

На 21.11.2017 во просториите на Министерството за надворешни работи на Република Македонија заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија г-ѓа Арта Точи ја прими Пратеничката група на Врховната Рада на Украина за меѓупарламентарни односи со Република Македонија, предводена од претседателот на Пратеничката група, г-дин Андриј Шињковиќ.

Денеска, министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Димитров оствари средба со генералниот секретар на ОБСЕ Томас Гремингер, кој  престојува во прва посета на Македонија, по преземањето на оваа функција во јули 2017 година.

 

Во ко-организација на Министерството за надворешни работи на Република Косово и Косовскиот центар за безбедносни студии од Приштина, од 13 до 14 ноември 2017 год. се одржа регионалната безбедносна конференција  на тема "НАТО и Западен Балкан: регионална динамика во период на глобални безбедносни предизвици".

 

Денеска, министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров оствари средба со градоначалникот на Солун, Јанис Бутарис, кој престојува во работна посета на нашата земја.

 

Денеска, во Скопје се одржаа политички консултации на министерствата за надворешни работи на Република Македонија и Република Казахстан. Делегациите од двете земји беа предводени од замениците министри за надворешни работи Арта Точи и Роман Василенко.

 

Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите (ПСМ) – Арлем Дезир, кој  престојува во прва посета на Република Македонија во овој капацитет, денеска беше примен од министерот за надворешни работи Никола Димитров.

 

Во рамки на посетата на Брисел министерот за надворешни работи Никола Димитров и заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бујар Османи остварија средба со еврокомесарот Јоханес Хан и заменик-претседателот на ЕК Федерика Могерини.

 

“Магичната фраза - политичка волја, реформите и европските пријателите клучни за запечатување на нашата европска иднина”

Во организација на министрите за надворешни работи на Бугарија и Шведска, денес министерот за надворешни работи Никола Димитров и заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бујар Османи учествуваа на работен појадок со министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија во неформалниот формат - Пријатели на Македонија.

Денеска министерот за надворешни работи, Никола Димитров се сретна со министерот за европски прашања на Република Косово, Зурата Хоџа на маргините на регионалната  Конференција “Градење капацитети и регионална соработка во процесот на европска интеграција на земјите од Западен Балкан”, која деновиве се одржува во Министерството за надворешни работи на Република Македонија.

Денеска, министерот за надворешни работи, Никола Димитров се сретна со министерот за европски прашања на Црна Гора Александар Пејовиќ на маргините на регионалната  Конференција “Градење капацитети и регионална соработка во процесот на европска интеграција на земјите од Западен Балкан”, која деновиве се одржува во Министерството за надворешни работи на Република Македонија.

Конзуларни услуги