Latest news

МНР Никола Димитров, денес, беше домаќин на средба, организирана во рамки на посетата на Република Македонија, на делегација од составот COWEB (за Западен Балкан)/COELA (за проширување) од Европската унија, под покровителство на Делегацијата на ЕУ во Скопје и Австриското претседателство со ЕУ. Претставници од министерствата за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија, на ниво на Директори за ЕУ и Западен Балкан, се во посета на земјата со цел размена на мислења за тековните достигнувања во контекст на евроинтеграциите. На состанокот, како соговорници, присуствуваа и ЗПВРМ за европски прашања Бујар Османи, ЗПВРМ и МВР Оливер Спасовски и МИОА Дамјан Манчевски.

Under the leadership of Prime Ministers Alexis Tsipras and Zoran Zaev, together with Foreign Minister Kotzias, we shared months of intensive communications, during which we became true friends. In only one year, we managed to achieve something that in the past 27 years was considered to be impossible – we brought our two countries closer and we signed the historic Prespa Agreement, establishing thereby a bridge of friendship and proving that our region is also capable of resolving disputes and producing a future. Nikos, from the very bottom of my heart, I wish you good health and success in all your future endeavors. We, from our side, will continue with our strong commitment to finalizing this historic resolution, working closely together with all the other progressive and democratic forces in Skopje and Athens.

На 17 октомври 2018, заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Андреј Жерновски ги прими на средба  Почесните конзули на Република Македонија во СР Германија, Холгер-Михаел Арндт и Ханс-Јирген Беш.

 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, оствари средба со државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Финска, Мати Антонен, кој денес е во работна посета на Република Македонија.

 

Преземено од Влада на Република Македонија

Заменичката претседателка на Владата на РМ и министерка за одбрана Радмила Шекеринска, министерот за надворешни работи Никола Димитров, и Националниот координатор за НАТО Стево Пендаровски, одржаа прес конференција во Владата на Република Македонија, како членови на Комитетот за интеграција во НАТО, и членови на Работниот комитет за интеграција во НАТО, информираа за официјалниот старт на пристапните разговори на нашата земја со НАТО, во седиштето на Алијансата, кои ќе се одржат од 17 до 19 октомври.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска оствари средба со делегација од Министерството за правда и безбедност на Кралството Холандија, предводена од Арјен Таселар, раководител за меѓународна соработка и проекти и Ханс Јонкир, одговорен за координирање на политиките за меѓународна соработка.

Почитувани граѓани, почитувани новинари, почитувани претставници на медиумите,

За да не се повторуваме ќе бидам многу краток. Цел четврт век помина од првата Декларација на Собранието, 1993 година кадешто сите политички фактори кажаа дека иднината на Македонија ја гледаат во НАТО. Последната анкета што ја видов, некои делови од неа мислам дека беа објавени во текот на вчерашниот ден, денес 84% од граќаните на Република Македонија иднината на својата татковина ја гледаат во НАТО алијансата. Ние сме ветерани во подготовки. Толку многу акциски планови имаме изработено во последниве години.

Државниот секретар во МНР Виктор Димовски во своето обраќање на 17 Самит на Меѓународната организација на Франкофонијата ја нагласи подготвеноста на Република Македонија активно да биде вклучена и да ги промовира принципите и вредностите на оваа втора по бројност меѓународна организација.

Во Астана, Република Казахстан се оддржаа политички консултации меѓу министерствата за надворешни работи на Република Македонија и на Република Казахстан, што ги водеа замениците министри за надворешни работи на двете земји, Андреј Жерновски и Роман Василенко.

 

Државниот секретар во МНР Виктор Димовски ја предводи делегацијата на Република Македонија која учествува на 17-от Самит на Меѓунароната организација на Франкофонијата кој на 11 и 12 Октомври се одржува во Ереван, Ерменија.