Северна Македонија во светот

Северна Македонија во светот

На 7 септември 2016 година по повод одбележување на 25 годишнината од прогласувањето на македонската независност, Амбасадата на Република Македонија во Сараево организраше свечен прием за претставниците на институциите и организациите во Босна и Херцеговина, дипломатскиот кор во Сараево и членовите на македонската заедница во Босна и Херцеговина.

На 7 септември 2016 година во Софија се одржа свечена прослава по повод Денот на независноста на Република Македонија - 8-ми септември. 

На настанот се обрати амбасадорот Марјан Ѓорчев кој се осврна на досегашните постигнувања на нашата држава, посебно во европските и евроатлантски интегративни процеси, нејзините предности како мултикултурно општество, со посебен акцент врз билатералната соработка со Бугарија и позитивните основи за нејзино унапредување во иднина.

ДЕЛЕГАЦИЈА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОБСЕ
Излагање на амбасадорот Кире Илиоски  - Постојан претставник на Република Македонија при ОБСЕ, ОН и други меѓународни организации во Виена
ПС 1108 - Јули 14, 2016

 

На 5 јули 2016 година, во седиштето на УНЕСКО во Париз, со размена на писма, В.Д. Габриел Атанасов и Генералниот директор на УНЕСКО, Ирина Бокова го потпишаа договорот меѓу Република Македонија и УНЕСКО, со кој Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија стана Центар од категорија 2 под покровителство на УНЕСКО. На настанот присуствуваше и директорот на Институтот професор Михаил Гаревски.

Првиот македонски резидентен амбасадор во Бразил и во Латинска Америка, Ивица Боцевски, ги предаде акредитивните писма на Мишел Темел, вршител на должноста претседател на ФР Бразил.

 

Во рамки на економската дипломатија и активностите за промоција на економската соработка помеѓу Македонија и Франција, на 7 јуни 2016 година во Enghien –Les-Bains ВР Габриел Атанасов оствари работна средба со Филип Суер претседател на CEEVO - Комитет за експанзија на економската соработка на Val-d’Oise кој воедно е и вице-претседател на советот на департманот Val-d’Oise и градоначалник на Enghien–Les-Bains.

Република Македонија, преку впечатливите настапи на камерен оркестар и фолклорна група од Битола, ги претстави македонската музика и македонскиот јазик на настаните што ги организираа општините Солун и Кожани на почетокот на јуни.

 

Делегација од Министерството за надворешни работи на Република Македонија од 22 до 29 мај 2016 година реализираше посета на Република Турција, во чии рамки се одржаа бројни обуки од различни теми и се реализираа посети на неколку државни институции во Анкара и Истанбул.

 

Заменик   министерот   за   надворешни   работи   на   Република Македонија,   Драгана   Кипријановска,   учествуваше   на Конференција на   ОБСЕ   за   борба   против   тероризмот   „Спречување   и   борба   противнасилниот   екстремизам   и   радикализација   кои   водат   до   тероризам“, која се одржа во периодот од 31 мај до 1 јуни 2016 година во Берлин, Германија.

На 23 мај 2016 година во организација на студентите македонисти од Институтот за словенска филологија на Јагелонскиот Универзитет и со почесно покровителство на Амбасадата на Република Македонија во Варшава, во Краков се отвори културната манифестација: „Македонски котел, откриј ги вкусовите на културата“. Настанот е резултат на превземените активности на Амбасадата во изминатиот период за културна презентација на Република Македонија во различните региони во Полска и претставува продолжување на започнатата активност од областа на културната дипломатија на Амбасадата со наслов „Денови на македонска култура“. 

Конзуларни услуги