Северна Македонија во светот

Северна Македонија во светот

Првиот резидентен амбасадорот на Република Македонија др. Андријана Цветковиќ ја  освои првата наградата  Grand Prix на дипломатскиот конкурс за фотографии  “Јапонија низ очите на дипломатите” кој го огранизира Министерството за надворешни работи на Јапонија, а под покровителство на Нејзиното Империјално Височество Принцезата Такамадо.

На 30 септември 2016 година во Токио, амбасадорот на Република Македонија во Јапонија Н.Е. др. Андријана Цветковиќ и претседателот на Медицинското корпорациско тело „Кен Ику Каи” г-н Сецуо Такекава потпишаа Меморандум за соработка меѓу Министерството за здравство на Република Македонија и оваа реномирана медицинска установа. 

На 29 септември 2016 година во црквата Св. Матеус во Стокхолм, во организација на Амбасадата на Република Македонија во Кралството Шведска се одржа Хуманитарен концерт за помош на семејствата погодени од поплавите кои се случија на 6-ти август во регионите на Скопје и Тетово.

На 16 септември 2016 година Амбасадата на Република Македонија во Варшава по повод одбележувањето на 25 години од Денот на Независноста на Република Македонија – 8ми септември, организираше прием за дипломатскиот кор акредитиран во Варшава, претставници на полските државни институции, општините, бизнис заедницата, како и за претставници на македонската заедница која живее и работи во Полска.

На 12 септември 2016 година во просториите на Амбасадата на Република Македонија во Стокхолм се одржа прием по повод 25 годишнината од осамостојувањето на Р. Македонија, на кој се обрати Амбасадорот на Република Македонија во Шведска, Александра Наќева Ружин.

Денот на независноста на Република Македонија се одбележа и во Астана, Казахстан. Во рамките на прославата на 25 годишнината на независноста на Република Македонија во Астана реализиран е проект во чии рамки се одржаа концерти на групата „Синтезис“, свечен прием, предавање на директорот на Директоратот за билатерални односи со воневропски држави при министерството за надворешни работи на Република Македонија Ненад Колев на Универзитетот KAZGUU, отворање на македонско катче во Националната академска библиотека на Република Казахстан,  како и дегустации на македонски вина. 

На 12 септември 2016 година Амбасадата на Република Македонија во Загреб организираше прием по повод Денот на независноста на Република Македонија - 8-ми септември. На настанот се обрати амбасадорката Даниела Караѓозоска, која се осврна на односите меѓу Македонија и Хрватска, како и актуелните внатрешни состојби на Република Македонија во изминатите 25 години.

 

На 8 септември 2016 година во хотелот „Кемпински“, Амбасадата на Република Македонија во Берлин организираше прием по повод државниот празник 8-ми септември.
На свечениот прием присуствуваа над 200 гости, пратеници од Сојузното собрание на Сојузна Република Германија, претставници од кабинетите на Претседателот и Канцеларот на СР Германија, Амбасадори и колеги од дипломатскиот кор, стопанственици, претставници на македонската заедница, македонската православна и исламска заедница.

Во организација на Амбасадата на Република Македонија во Брисел, во соработка со Мисијата на Република Македонија при ЕУ и Мисијата на Република Македонија при НАТО, на 8 септември 2016 година се одржа прием по повод 25-годишнината од независноста на Република Македонија.

 

На 8 септември 2016 година, македонската амбасада во Париз ја прослави 25 годишнината од независноста на Република Македонија. Во оваа пригода, Вршителот на работите и Личен претставник на Претседателот на РМ за Франкофонија, Габриел Атанасов, во излагање пред гостите од француските институции, дипломатскиот кор, претставници на УНЕСКО и Меѓународната организација на Франкофонијата, како и претставници од дијаспората, го истакна значењето на 8 септември-денот кога во 1991 година, македонскиот народ го избра патот на независноста.

Конзуларни услуги