Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Денеска, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров, оствари средба со Мирослав Лајчак, Министер за надворешни и европски работи на Република Словачка и актуелен претседавач со Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), кој на 18 и 19 јуни 2019 година е во работна посета на Северна Македонија.

 

Денеска и утре (18 и 19 јуни 2019 год.) во работна посета на Република Северна Македонија ќе претстојува Мирослав Лајчак, министер за надворешни и европски работи на Република Словачка и актуелен претседавач со Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ).

Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија Виктор Димовски на 12 јуни 2019 година во Приштина присуствуваше на церемонијата организирана по повод 20 годишнината од присуството на НАТО на Косово.

 

Денеска во Трст, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на состанокот на Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Централно европската иницијатива (ЦЕИ). Со состанокот претседаваше италијанскиот МНР, Ензо Моаверо-Миланези како домаќин на министерскиот состанок во годината во која ЦЕИ одбележува 30 години од своето постоење. 

Во врска со спроведувањето на првата фаза на постапката по конкурсот за вработување  од 29.12.2018 во Министерството за надворешни работи, укажуваме дека предметната постапка се спроведува согласно Законот за административни службеници и истата ја води Агенцијата за администрација.

Утре (среда, 12 јуни 2019 година) во Трст, министерот за надворешни работи Никола Димитров ќе учествува на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Централно европската иницијатива (ЦЕИ).

 

Денеска во Софија се одржа првиот состанок на Зедничката меѓувладина комисија меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, согласно Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, потпишан на 1 август 2017 година, а со кој ко-претседаваа министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров и заменик-претседателот на Владата и министер за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева.

МНР до Советот за етика во медиумите на 8 мај 2019 година поднесе жалби кои се однесуваат на тенденциозен и невистинит текст, првично објавен на веб порталот „Магазин.мк”. Текстови со слична содржина беа објавени и на порталите: „Република”, „Скопје24”, „Денешен весник”, „Лидер”, „Македонија Вести” и „Маркукуле”.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, утре (понеделник, 10 јуни 2019 година) во Софија, ќе ја предводи владината делегација која ќе учествува на првиот состанок на Заедничката меѓувладина комисија меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, чии ко-претседавачи се министерот Димитров и министерката за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева.

На 7 јуни 2019 година, во Скопје, се одржа Седмиот состанок на Постојаната мешовита комисија за граници со Република Грција.

 

Конзуларни услуги