Соопштенија

Соопштенија до јавноста

По повод 111 годишнината од Илинденското востание и 70 годишнината од првото заседание на АСНОМ, денес во Скопје министерот за надворешни работи Никола Попоски , како претставник на владината делегација, положи свежо цвеќе пред спомениците на АСНОМ, Никола Карев и Методија Андонов-Ченто.

 

Поради влошувањето на безбедносната состојба и интензивирањето на вооружениот конфликт во Либија, Министерството за надворешни работи на Република Македонија на своите граѓаните им советува да се воздржат од патување во оваа земја.

 

Министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска го прими на работна средба амбасадорот на Словачката Република во Република Македонија, Мартин Безак.

 

На 30 јули 2014 година, во Министерството за надворешни работи, во присуство на колегиумот се одржа завршен разговор со амбасадорот Василка Попоска Треневска, пред нејзиното упатување на должноста вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Република Австрија, со амбасадорот Екрем Ебиби, пред неговото упатување на должноста вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Швајцарската Конфедерација, и со амбасадорот Дарко Ангелов, пред неговото упатување на должноста вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Република Грција.

 

 

 

Поради зголемениот број случаи на заболени од смртоносниот вирус ебола, Министерството за надворешни работи на Република Македонија на своите граѓаните им советува да се воздржат од патување во Сиера Лионе, Либерија и Гвинеја.

 
Министерот за надворешни работи, г-дин Никола Попоски го прими денеска Генералниот секретар на Светската туристичка организација, г-дин Талеб Рифаи, кој престојува на покана на министерот Попоски во официјална посета на Република Македонија 

Денеска, 29 јули 2014 г., министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски го прими личниот претставник на Генералниот секретар на Обединетите нации и Посредник во спорот околу името помеѓу Република Македонија и Република Грција, Метју Нимиц, кој престојува  во работна посета на нашата земја.
 

Средбата на министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски со амбасадорот на Република Финска во Република Македонија Тимо Рајакангас
 
 

Средба на заменик министер за надворешни работи, Драгана Кипријановска со Н.Е.г-дин Тарит Чарунгват (THARIT CHARUNGVAT), новоименуван вонреден и ополномоштен амбасадор на Кралството Тајланд во Република Македонија, со седиште во Анкара 

 

  Министерот за надворешни работи на Италијанската Република, Федерика Могерини, на 25 јули 2014 година престојуваше во еднодневна посета на Република Македонија, остварувајќи средба со својот домаќин, министерот за надворешни работи на Република Македонија,Никола Попоски, пред планираните средби со претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, со претседателот на Владата, Никола Груевски и со вице-премиерот задолжен за европски прашања, Фатмир Бесими.

Конзуларни услуги