Соопштенија

Соопштенија до јавноста

На 8 и 9 јули, во Високите Татри  во организација на претседавачот со ОБСЕ, министерот за надворешни работи на Словачка Мирослав Лајчак, се одржува неформалниот состанок на министрите за надворешни работи на државите членки на ОБСЕ, на кој учествува и министерот за надворешни работи Никола Димитров.

 

На 4 јули 2019 година во Палатата на Обединетите нации во Женева, се одржа пленарна сесија на Советот за човекови права на која се усвои одлука за исходот на третиот универзален периодичен преглед на човековите права во Република Северна Македонија.

 

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, на маргините на Самитот за Западен Балкан во Познањ, оствари средба со претседателот на Владата на Република Франција Едуар Филип.

 

Денес и утре (4 и 5 јули 2019 год.), министерот за надворешни работи Никола Димитров, во Познан учествува на шестата Kонференција на високо ниво за Западен Балкан во рамките на Берлинскиот процес со кој оваа година претседава Полска.

 

Во однос на изнесените невистини поврзани со здравственото осигурување на вработените во Министерството за надворешни работи, би сакале да ги истакнеме следниве факти.

 

 

На 4 и 5 јули во Познан, Полска, министерот за надворешни работи Никола Димитров ќе учествува на шестата Kонференција на високо ниво за Западен Балкан (Самит) под покровителство на полскиот премиер Матеуш Моравјецки. Конференцијата се организира во рамките на полското претседавање со „Берлинскиот процес“,  кој во 2014 година беше инициран од германската канцеларка Ангела Меркел.

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров, денес оствари средба со  помошникот на генералниот секретар на НАТО за справување со новите безбедносни предизвици, Антонио Мисироли, кој е во посета на земјата по повод состанокот посветен на настанот за промоција на „Дигитализација на Системот за управување со кризи во Република Северна Македонија“, во организација на Центарот за управување со кризи и поддржан од програмата на НАТО – Наука за мир и Безбедност (SPS).

На покана на министерот за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева, во улога на земја претседавач со Организацијата за црноморска  економска  соработка, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров,  денеска во Софија учествуваше на 40-тиот Состанок на Советот на министрите на Организацијата за црноморска  економска  соработка.

Денеска во Скопје, заменик министерот за надворешни работи, Андреј Жерновски, во улога на говорник учествуваше на трибина "#МКДипломатија: кон професионална дипломатска мрежа", а на покана на Член 1 – Институт за глобални политики и право.

 

На покана на министерот за надворешни работи на Република Бугарија, Екатерина Захариева, во улога на земја претседавач со Организацијата за црноморска економска соработка, утре (петок, 28 јуни 2019 година) во Софија, министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Никола Димитров, ќе учествува на 40-тиот Состанок на Советот на министрите на Организацијата за црноморска економска соработка.

Конзуларни услуги