Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Денеска во Братислава, министерот за надворешни работи Никола Димитров учествуваше на Министерски состанок на земјите од Вишеградската група и земјите од Западен Балкан.  

 

Утре (среда, 29 мај 2019 год), во Министерството за надворешни работи, ќе започне дводневна работилница – Симулација на меѓународна конференција на француски јазик, наменета за државни службеници.

МНР Никола Димитров, денес, имаше средба со Иво Вајгл, член на Европскиот парламент и специјален известител на Парламентот одговорен за Република Северна Македонија, кој престојува во работна посета на Скопје.

 

На покана на министерот за надворешни работи и европски прашања на Словачка, Мирослав Лајчак, министерот за надворешни работи Никола Димитров, утре (28 мај 2019 година) во Братислава ќе учествува на Министерскиот состанок на земјите од Вишеградската група и земјите од Западен Балкан.

 

На 22 мај 2019 година, во посета на Република Северна Македонија престојуваше државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Чешка, Милослав Сташек, кој оствари средба со својот домаќин, државниот секретар во МНР Виктор Димовски.

 

На покана на министерот за надворешни работи на Романија, Теодор Мелешкану, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на 21 и 22 мај 2019 г. престојува во официјална посета на Романија.

 

Почитуван Теодор, министер Мелешкану,

Многу ви благодарам за љубезната поканата да дојдам во официјална посета на Романија и ова е мојата прва посета, како што рековте и вие. Привилегија е што сум тука во критично време за нас. Ќе бидам краток, во суштина ќе ја известам романската јавност за што се залага Северна Македонија, а потоа ќе зборувам накратко и за билатералните односи.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денес во проштална средба го прими амбасадорот на Република Финска за Република Северна Македонија, со седиште во Белград, Перти Иконен.

 

Работната посета на Министерот за надворешни работи Никола Димитров, на Талин, Естонија, продолжи со учество на годишната Конференција Ленарт Мери, насловена “Едно минато, многу иднини.”

 

Четвртиот состанок на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, археолошки и образовни прашања, формиран согласно членот 8 став 5 од Конечната спогодба, потпишан меѓу Република Северна Македонија и Грција на 17 јуни 2018 година во Преспа, беше одржан во Охрид на 17. и 18 мај 2019 година.

Конзуларни услуги