Соопштенија

Соопштенија до јавноста

Mинистерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Димитров денес оствари прва средба со Дан Орјан, амбасадор на Државата Израел во Република Македонија, со седиште во Ерусалим.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес се сретна со помошникот генерален секретар на НАТО за јавна дипломатија Тачан Илдем.


Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денеска на средба го прими заменик-министерот за надворешни работи на Република Естонија задолжен за европски прашања, Матти Маасикас. Заменик-министерот Маасикас престојува во дводневна работна посета на Република Македонија по повод естонското претседателство со Советот на ЕУ.

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес во проштална средба го прими амбасадорот на Канада во Република Македонија, со седиште во Белград, Филип Пинингтон.


Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денеска, на средба го прими амбасадорот на Финска, Перти Иконен.


"На патот кон ЕУ и НАТО ни требаат пријатели"

Во рамките на посетата на Брисел на 18 јули 2017, министерот за надворешни работи Никола Димитров оствари билатерална средба со белгискиот Заменик премиер и Министер за надворешни работи, Дидие Рејндерс.

ЗАЕДНИЧКО СООПШТЕНИЕ

13-тиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација помеѓу Република Македонија и Европската унија (Советот за СА) се одржа на 18 јули 2017 година. Со состанокот претседаваше министерот за надворешни работи, г-дин Никола Димитров. Од страната на ЕУ, со состанокот ко-претседаваше високиот претставник/потпретседател на Комисијата, Федерика Могерини, додека комесарот Јоханес Хан ја претставуваше Европската комисија. Исто така, учествуваше и вицепремиерот за европски прашања на Република Македонија, г-дин Бујар Османи.

Полициската станица Агиос Николаос, Ситониа е определена за надлежна за издавање потврди за штети на возила од вчерашните поплави. За таа цел, нужно е странките да се јават на дежурниот тел. 00302375032410 и да побараат увид на лице место.

МНР Димитров престојува во работна посета на Брисел која ја искористи за промоција на реформските приоритети на новата Влада во Центарот за европски политики, говорејќи пред претставници на институциите на ЕУ, државите членки на ЕУ, тинк-тенкови кои се занимаваат со европски политики и на академската јавност. Министерот Димитров истакна дека интеграцијата во ЕУ преставува наша клучна стратешка цел и дека реформските приоритети зацртани во Планот 3-6-9 се доказ за нашата детерминираност во нејзиното остварување.

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, на 14 јули оствари работна посета на Светата Столица.


Конзуларни услуги