Press Releases

Press Releases

Денес во Париз, министерот за надворешни работи Никола Димитров, учествуваше на состанокот на високо ниво на француско-германската иницијатива за борба против недозволена трговија со лесно оружје во земјите од Западен Балкан, на покана од францускиот Министер за надворешни работи до Министрите за надворешни и внатрешни работи на 6-те земји од З.Балкан. Состанокот беше воден од страна на МНР на Франција, Жан-Ив Ле Дриан и МНР на Германија, Хајко Мас, а на истиот покрај Министри од Регионот учествуваа и Министри од земји членки на ЕУ и други високи претставници на земји донатори и на меѓународни организации.

 

Делегација на Република Македонија, предводена од државниот секретар во Министерството за надворешни работи Виктор Димовски, учествуваше на Меѓувладината конференција за усвојување на Глобалниот компакт за безбедна, уредна и  редовна миграција, што на 10 и 11 декември се одржува во Мaракеш, Мароко. Глобалниот компакт е подготвен под покровителство на Обединетите нации и ги опфаќа сите димензии на меѓународната миграција.

Годинава, на 10 декември, кога светот го одбележува Денот на човековите права, се навршуваат 70 години од усвојувањето на Универзалната декларација за човекови права-камен темелникот на меѓународните стандарди за нивна промоција и заштита преку принципите на еднаквост, недискриминација и универзалност. Мотото „Заложи се за човековите права“ јасно повикува на активен однос на поединците и општествата кон обезбедување еднаквост, правда и човечко достоинство.

The Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov today received Ambassador Angel Angelov, who presented copies of letters of credence for his appointment as Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Bulgaria to the Republic of Macedonia.

 

Deputy Minister of Foreign Affairs of the Republic of Macedonia, Andrej Zhernovski, who headed the delegation of the Republic of Macedonia to the OSCE Ministerial Council in Milan, delivered an address on the current challenges that the Organisation is facing, as well as the modalities for tackling this challenges more efficiently.

 

MFA Dimitrov completed his working visit to Brussels with meetings at the headquarters of the European Commission with Federica Mogherini, High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security policy and Vice-President of the EC, and Johannes Hahn, Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations.

 

Today, at the invitation of NATO Secretary General Jens Stoltenberg, Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov participated in the North Atlantic Council Foreign Ministers Meeting with countries contributing to the Resolute Support mission in Afghanistan, which was held at NATO headquarters in Brussels.

During the second day of his working visit to Brussels, in the margins of the Ministerial Meeting, the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov had several bilateral meetings with the Alternate Minister of Foreign Affairs of Greece, George Katrougalos, Hungary MFA Péter Szijjártó, the MFA of the Kingdom of the Netherlands Stef Blok and Georgia MFA David Zalkaliani.

This morning, the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov had a working briefing with the "Friends of Macedonia" group at the European Parliament, chaired by MEP Hans van Baalen (ALDE).

 

At the third meeting, which was held in Sofia, the Joint Commission discussed historical figures and events to be marked jointly by the Governments of the Republic of Macedonia and the Republic of Bulgaria.