Интервјуа и говори

Интервјуа и говори на министерот

Интервју на МНР Димитров за српската ТВ Н1
Објавено: 17 април 2018 година
Новинар: Јована Штетин
Линк: http://rs.n1info.com/a380319/Svet/Region/Dimitrov-za-N1-o-odnosu-Srbije-i-Makedonije.html

Влегува ли Македонија во совршена бура?

Гостување на МНР Никола Димитров во емисијата „24 Отворено“
Дата: 17 април 2018 година
Новинар: Младен Чадиковски

Интервју со МНР Никола Димитров за La Croix

Објавено: 17.04.2018 година
Новинар: Marie Verdier
Линк: https://www.la-croix.com/Monde/Europe/Lespoir-dun-nom-Macedoine-2018-04-13-1200931462?from_univers=lacroix

Многу сум емотивен, ова е многу посебен момент, затоа што пред помалку од една година бев дел од семејството. На некој начин се надевам дека се’ уште сум дел од него; се’ уште сум фин дечко, иако сега сум Министер за надворешни работи.

Ќе направам три работи: Ќе ви ја кажам нешто за мојата приказна, на скромен начин, најмногу со цел да го нагласам моето искуство со Хедвиг и Игор и сите други во Фондот и сите од Балканската и советничката група за европски политики - Флориан Бибер и останатите големи умови кои ни се потребни.

Интервју на МНР Никола Димитров на ТВ Алсат-М во емисијата „360 степени“
Новинар: Васко Попетревски
Дата: 13 април 2018 година

Гостување на МНР Никола Димитров во емисијата „Топ тема на ваша страна“
Дата: 27 март 2018 година
Новинар: Сања Васиќ

Интервју на министерот Никола Димитров за бугарската национална телевизија „БНТ“

Датум: 15 февруари 2018 година

Новинар: Бојко Василев

Интервју на министерот Никола Димитров за „Нова ТВ“ од Република Бугарија

Датум: 15 февруари 2018 година

Новинар: Јана Николова

Почитувани претставници на медиумите, почитувани граѓани,

Чест ми е да го затворам циклусот прес конференции за почетокот на мандатот на оваа Влада од аспект на бројните активности на Министерството за надворешни работи. Очигледен е пресвртот во политиката направен со новото раководство на МНР и политиката која сега ја водиме. Ние не сакаме политика која, со зборовите на Фуле, ќе не однесе во ќорсокак, не сакаме извештај на ЕК во кој се оценува дека Македонија е заробена држава, во меѓународна изолација, без пријатели, несигурна во себе, уплашена и комплексирана. Нашата политика е во сосема спротивна насока – ги зајакнуваме пријателствата, ги обновуваме и стекнуваме нови пријатели. Го враќаме имиџот на онаа Македонија која ќе работи на себе за да биде подобра. Сакаме Македонија да е модерна, земја која го привлекува вниманието со добри вести, држава со имиџ и со суштина на европска демократија, атрактивна за живот и работа – земја на среќни граѓани.

Интервју на МНР Никола Димитров за „SKY News“
Новинар: Адам Болтон
Датум: 12 септември 2017

 

Конзуларни услуги