Интервјуа и говори

Интервјуа и говори на министерот

„Не треба да се плашиме од референдумот, односно од волјата на народот! Граѓаните заслужуваат шанса самите да одлучат за својата иднина!”

„Балканот не е овде за одбрана од бегалците“

Датум: 12.07.2018
Од: Штефани Болцен
Линк: https://www.welt.de/politik/ausland/article179174518/Mazedonien-Der-Balkan-ist-nicht-zur-Abwehr-von-Fluechtlingen-da.html

Интервјуто со Никола Димитров, министерот за надворешни работи на Македонија, беше одржано во Лондон, по настанот „По Берлинскиот процес: иднината на регионот во следната декада“, организиран од Чатам хаус, Европскиот фонд за Балканот и ДГ НЕАР на 10 јули, каде што Димитров беше главен говорник.

Се отвора процес кој создава преговарачка рамка

Датум: 11 јули 2018 година
Новинар: Александар Видиновски

Македонија очекува зелено светло за преговори за членство во НАТО

Автор: Марк Џонс (Marc Jones)
Датум: 9 јули 2018 година

Обраќање на МНР Никола Димитров во Собранието на Република Македонија за Договорот со Грција.

 

Обраќање на МНР Димитров пред политичката група АЛДЕ во Европскиот парламент во Стразбур.

 

Никола Димитров: „Нема да ги внесуваме нашите стари спорови во Европа!"

Интервју на МНР Никола Димитров за Le Figaro
Датум: 26 јуни 2018 година
Новинар: Renaud Girard
Линк: http://www.lefigaro.fr/international/2018/06/26/01003-20180626ARTFIG00253-nikola-dimitrovnous-n-importerons-pas-en-europe-nos-anciennes-disputes.php

Интервју на МНР Димитров за ТВ Сител
Датум: 25 јуни 2018 година
Новинар: Славица Арсова

Интервју на МНР Димитров за „Bulgaria On Air“
Датум: 25 јуни 2018 година
Новинар: Милена Милотинова
Линк: https://www.bgonair.bg/brjuksel-1/2018-06-22/bryuksel-diplomat-1-na-r-makedoniya-nikola-dimitrov-za-sporazumenieto-s-gartsiya

 

Конзуларни услуги