Интервјуа и говори

Интервјуа и говори на министерот

Јас, всушност, ја потпишав декларацијата од Вилнус во 2000 г. и ние сме последната земја што конечно ќе стане членка. Значи, ова одамна требаше да се случи. Тогаш ветивме дека солидарно ќе си помагаме, да ја направиме Европа цела и слободна и мислам дека конечно сме блиску до таа линија на сигурност. За нас ова во суштина е една од двете најголеми стратешки цели од нашата независност во 1991 г. Во 1993 г., Парламентот консензуално одлучи дека би сакале да станеме дел од Алијансата. 84% од нашето јавно мислење ја поддржува оваа стратешка насока, па, навистина е посебно чувството што по сите овие години... 

„Изгубивме една цела генерација“

Датум: 26 март 2019 година
Новинар: Мануела Свобода
Линк: https://www.kleinezeitung.at/politik/aussenpolitik/5602369/Nordmazedonien_Wir-haben-eine-ganze-Generation-verloren

Димитров: Можеме да ја смениме иднината

Датум; 07.02.2019
Автор: Тери Шулц
Линкhttps://p.dw.com/p/3CtlW

Министерот за надворешни работи на Македонија: „Не можеме да ја промениме историјата, но можеме да си изградиме иднина“

Емисија: Talking Europe
Новинар: Catherine Nicholson
Линк: https://bit.ly/2USNW5a

Македонија: "Ќе покажеме дека на Балканот се можни чуда"

Новинар: Marc Semo
Линк: https://lemde.fr/2BmpIaL

Новинар: Флора Висдорф
Линк: https://bit.ly/2SZHeJP

 

Македонија: Скопје очекува во 2019 година почеток на пристапните разговори за ЕУ

Со оглед на напредокот во спорот со името со Атина, министерот за надворешни работи на Македонија Димитров смета дека пристапните разговор за ЕУ ќе отпочнат во 2019 год.

Новинар: ALBRECHT MEIER
Линк: https://bit.ly/2Oxr5rF

Преземено од Влада на Република Македонија

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денес, во медиа-центарот на Владата на Република Македонија, одржа прес-конференција со цел детално информирање на јавноста за клучните елементи од Конечната спогодба со Грција зашто, како што истакна МНР Димитров „многу е важно, при одлучувањето, секој од нас да ги знае сите клучни елементи од Спогодбата“.

Oбраќање на МНР Никола Димитров на панел дискусија „Евроатлантска иднина за Македонија“
Скопје, 3 септември 2018 година

Интервју од Вашингтон за МИА - Димитров: САД стојат зад евроатлантскиот пат на Македонија
Новинар: Борис Камчев
Датум: 23 август 2018 година
Линк: https://mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/39/134418923

Конзуларни услуги