Светот во Северна Македонија

Светот во Северна Македонија

Меѓународната Организација на Франкофонијата (МОФ) и Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија, на 10 и 11 септември 2019 година, во просториите на Министерството за надворешни работи, се домаќини на 5-от семинар на француски јазик со тема „Економско зајакнување на жените, улогата на жените претприемачи во земјите од Централна и Источна Европа: за предизвиците, напредокот и пречките“.

Во организација на Амбасадата на Австралија во Република Македонија, на 25 април 2018 година, на британските гробишта во Скопје беше одржана церемонија на одбележување на Националниот ден на сеќавање – денот на АНЗАК.

 

Во организација на Меѓународната организација на Франкофонијата и Министерството за надворешни работи на Република Македонија, на 23 и 24 март 2017 година, во Скопје се одржа петтата годишна средба на Националните координатори за франкофонија од шесте земји од регионот на Централна и Источна Европа: Албанија, Ерменија, Бугарија, Македонија, Молдова и Романија.

Денес, во просториите на Министерството за надворешни работи,  Дипломатската академија во соработка со претставници од сите директорати на Министерството организираше презентација која имаше за цел размена на искуства и споделување на информации од заедничка корист пред група на млади американски дипломати и практиканти од Амбасадата на САД во Скопје.

На 25 мај 2016 година, заменик министерот за надворешни работи, Драгана Кипријановска учествуваше на свеченоста по повод отварањето на Почесниот конзулат на Руската Федерација во Охрид, Република Македонија.

 

 На иницијатива на Амбасадата на Република Македонија во Анкара, во периодот од 13-16 мај 2016 година, триесетина претставници на Федерацијата на здруженија на млади бизнисмени од Централна Анадолија (ICGIAF) ја посетија Република Македонија, со цел да остварат повеќе работни средби со повеќе институции.

На 18 март 2016 година се одржа свеченото отварање на првиот Почесниот конзулат на Република Белорусија во Република Македонија, со седиште во Скопје, како доказ за постигнатиот напредок во унапредувањето на сѐвкупните односи меѓу двете земји.

 

Денес, во Македонскатата академија на науките и уметностите, со пригодна свеченост беше одбележана 20-годишнината од основањето на Македонско-кинеското друштво за пријателство и соработка, на која свое обраќање пред присутните имаше заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Драгана Кипријановска

 

Денес, заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Драгана Кипријановска оствари средба со специјалниот пратеник на министерот за надворешни работи на Полска за односи со Еврејската дијаспора д-р Себастијан Рејак.

 

Велосипедскиот туризам во Македонија се повеќе зема замав – возејќи низ урбано-руралните средини, обиколувајќи ги природните богатства со кои изобилува нашата држава годинава – потврдува сторија објавена во „Њујорк Тајмс“.

 

Конзуларни услуги