Северна Македонија во светот

Северна Македонија во светот

По повод одбележувањето на Светскиот ден на Даунов синдром, 21 март, денес во седиштето на ОН во Њујорк, во организација на неколку Постојани мисии на земји членки на ОН, Одделот на ОН за економски и социјални работи, УНИЦЕФ, и невладините организации Меѓународна алијанса за инвалидитет и Меѓународна инклузија, се одржа конференција на тема: „Моите пријатели, мојата заедница – Придобивките на инклузивната средина за децата денес, а возрасни во иднина“.

Во организација на амбасадата на Република Македонија во Казакстан, „Туркиш Ерлајнс“, асоцијацијата КАЗ-МАК и Универзитетот ТУРАН на 11 март 2016 година во свечената сала на Ректоратот наУуниверзитетот пред повеќе од 70 присутни претставници на туристички агенции од Алмати, медиуми, професори по туризам и студенти, се одржа презентација за туристичките потенцијали на РМ.

На 11 март 2016 година публиката во Солун имаше можност да се запознае со современата македонска култура, преку поетската вечер посветена на академик Влада Урошевиќ и концертот на ,,Љубојна“ на ,,Балкан фест“, каде Република Македонија беше прогласена за почесна земја на фестивалот.

 

На 7 март 2016 година во Меморијалниот музеј во Каен, Нормандија, беше отворена изложба на фотографии од браќата Манаки кои датираат од периодот пред и за време на првата светска војна, на која беа изложени повеќе од 101 фотографии. Настанот свечено беше отворен со излагања на директорот на Македонскиот центар за фотографија, Роберт Јанкулоски, градоначалникот на Каен, Жоел Бруно, француската амбасадорка во Република Македонија, Лоранс Оер и вршителот на работи во Амбасадата на Република Македонија во Париз, Габриел Атанасов во присуство на директорот на националниот архив од Битола, Ацо Кимовски и директорот на Меморијалниот музеј во Каен, Стефан Грималди.

Македонски вина од повеќе винарии во комбинација со кашкавали беа промовирани од 26 до 29 февруари 2016 година во Солун.
Република Македонија, преку павилјонот на Генералниот конзулат учествуваше во тематската секција ,,Вино и сирења“ во рамките на меѓународниот саем за храна ,,Детроп“.

На 26 февруари 2016 година по повод 12 годишнината од авионската несреќа во која загина ППРМ Борис Трајковски и членовите на делегацијата пред спомен – обележјето кај Матича Брда, Ротимље, општина Столац кај Мостар беше одадена почит за загинатите. 

 

На 20 февруари 2016 година амбасадорот на Република Македонија во Казахстан Илија Псалтиров одржа серија предавања на различни теми на Назарбаев универзитетот во Астана, во рамки на Денот за развој на лидери, проект организиран од меѓународната студентската организација AIESEC.

 

Информативна економска работилница посветена на Република Македонија се одржа на 19 февруари 2016 година во Париз во Business France- агенцијата посветена на промоција на француската економија во земјата и странство.

 

Амбасадата на Република Македонија во Астана, Република Казакстан известува дека Универзитетот КИМЕП во Алмати, Р. Казакстан за кандидати од Република Македонија за академската 2016/2017 година доделува 10 целосни стипендии ( 5 стипендии за додипломски (редовни) студии и 5 стипендии за магистерски студии).

 На 12 јануари по повод осум годишнината од хеликоптерската несреќа во која трагично загинаа 11 припадници на воздухопловната бригада на АРМ, во Кампот Бутмир-Сараево беше одадена почит за загинатите. По тој повод на спомен обележјето, венци со свежо цвеќе положија претставникот на Амбасадата на Република Македонија, А.Крстевски генерал мајор Ј. Луиф, командант на ЕУФОР во БиХ, мајор на Армијата на РМ, И.Никчевски, претставници на Армијата на САД и претставник од Здружението на Македонците во Сараево.

Конзуларни услуги