Северна Македонија во светот

Голем број дипломатско – конзуларни претставништва на Република Северна Македонија во светот свечено го одбележаа “Денот на независноста – 8 Септември”.

 

 

Во рамки на свеченостите, амбасадорите и високите дипломатски претставници на Република Северна Македонија ги нагласија напредокот и достигнувањата на земјата на полето на реализација на стратешките цели, како и очекувањето за утврдување на датум за почеток на пристапните преговори со ЕУ во октомври 2019 година.

Свеченостите беа збогатени со културно-музички програми, што имаа за цел промовирање на македонската традиција и богатото културно наследство.

На одржаните свечени приеми присутни беа видни гости од различни сфери на општествено живеење во земјите на приемот, претставници од македонската дијаспора и дипломатскиот кор.

ДКП Берлин

ДКП Љубљана

ДКП Анкара

ДКП Будимпешта

ДКП Букурешт

ДКП Виена

ДКП Загреб

ДКП Мадрид

ДКП Осло

ДКП Отава

ДКП Париз

ДКП Рим

ДКП Стокхолм

ДКП Хаг

 

 

 

Конзуларни услуги