Соопштенија

На покана на Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг,  министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров денес учествуваше на состанокот на Северно-атлантскиот совет по повод потпишувањето на Пристапниот протокол за членство на Република Македонија во НАТО, што се одржа во седиштето на НАТО во Брисел.

IMG 0047

На состанокот, по воведните обраќања на Генералниот секретар Столтенберг и министерот Димитров, 29-те земји членки, претставени од нивните овластени Постојани претставници во НАТО, го потпишаа Протоколот за пристапување на Република Македонија во НАТО.

IMG 0035

IMG 0059

Со овој чекор се заокружи еден значаен дел од пристапниот процес, по што следува процес на ратификација на Пристапниот протокол во националните Парламенти на земјите членки на НАТО.

MFA 0130

MFA 0201

MFA 0552

По потпишувањето на Пристапниот протокол, Република Македонија ќе учествува на сите состаноци на НАТО, во својство на поканета земја.

MFA 0606

Конзуларни услуги