Визи за влез во Република Северна Македонија

КОНЗУЛАРНИ УСЛУГИ

ЗА МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ

ЗА СТРАНСКИ ДРЖАВЈАНИ

Artboard 9 copy 5

Artboard 9 copy 6

Artboard 35

А

АВГАНИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Afghanistan

АВГАНИСТАН

ДА    

АВСТРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Austria

АВСТРИЈА

НЕ Виена
телефон: +4315248757
 

АВСТРАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Australia

АВСТРАЛИЈА

НЕ Канбера
телефон: +61262826220
Meлбурн
телефон: +61398672200
 

АЛБАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Albania

АЛБАНИЈА

НЕ Тирана
телефон: ++35542274765
Право на влез со важечка биометриска лична карта.

АЛЖИР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Algeria

АЛЖИР

ДА    

АНГОЛА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Angola

АНГОЛА

ДА    

АНДОРА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Andorra

АНДОРА

НЕ    

АНТИГВА И БАРБУДА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Antigua-and-Barbuda

АНТИГВА И БАРБУДА

НЕ    

АЗЕРБЕЈЏАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Azerbaijan

АЗЕРБЕЈЏАН

НЕ Анкара
телефон: +903124399204
Не е потребна виза за претстој до 90 дена во текот на 180 дена, сметано од 16 март 2019 година до 15 март 2019 година.

АРГЕНТИНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Argentina

АРГЕНТИНА

НЕ   Не е потребна виза за носители на дипломатски и службени патни исправи.

Б

БАНГЛАДЕШ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bangladesh

БАНГЛАДЕШ

ДА    

БАРБАДОС

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Barbados

БАРБАДОС

НЕ    

БАХАМИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bahamas

БАХАМИ

НЕ    

БАХРЕИН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bahrain

БАХРЕИН

ДА    

БЕЛГИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Belgium

БЕЛГИЈА

НЕ Брисел
телефон: +3227345687
 

БЕЛИЗЕ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Belize

БЕЛИЗЕ

ДА    

БЕЛОРУСИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Belarus

БЕЛОРУСИЈА

ДА Москва
телефон: +74991243357

Виза не е потребна за:

 • дипломатски и службени патни исправи; - граѓанските патни исправи клаузула „деловно“;
 • туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“;
 • посета на роднини или пријатели со заверена покана;
 • итни случаи со заверена телеграма;
 • посета на гроб на роднина со потврда од Црвен крст;
 • патување од здравствени причини, со упат или покана од здравствена организација.

БЕНИН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Benin

БЕНИН

ДА    

БОЛИВИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bolivia

БОЛИВИЈА

ДА    

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bosnia-and-Herzegovina

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

НЕ Сараево
телефон: +38733206004
Од 1 декември 2018 година стапи на сила Спогодбата меѓу Владата на РМ и Советот на Министри на БиХ за патување на државјаните на двете земји, со која државјаните ќе може да остваруваат влез, транзит и излез од државите и со лична карта.

БОЦВАНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Botswana

БОЦВАНА

НЕ    

БРАЗИЛ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Brazil

БРАЗИЛ

НЕ    

БРЕГ НА СЛОНОВАТА КОСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Cote-dIvoire

БРЕГ НА СЛОНОВАТА КОСКА

ДА    

БРУНЕИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Brunei

БРУНЕИ

НЕ    

БУГАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bulgaria

БУГАРИЈА

НЕ Софија
телефон: +35928705098
 

БУРКИНА ФАСО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Burkina-Faso

БУРКИНА ФАСО

ДА    

БУТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Bhutan

БУТАН

ДА    

БУРУНДИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Burundi

БУРУНДИ

ДА    

БУРМА / МИАНМАР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Myanmar

БУРМА / МИАНМАР

ДА    

В

ВАТИКАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

VATICAN

ВАТИКАН

НЕ Рим
телефон: +3906635878
 

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

United-Kingdom

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

НЕ Лондон
телефон: +442079760535
 

ВЕНЕЦУЕЛА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

VENEZUELA

VENEZUELA

НЕ    

ВИЕТНАМ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

VIETNAM

ВИЕТНАМ

ДА Пекинг
телефон: +861065327846
Од 14 октомври 2016 година виза за краткорочен престој (три месеци во секој шестмесечен период сметано од денот на првото влегување) не е потребна за носители на дипломатски и службени пасоши. Виза за влез не е потребна и за носители на дипломатски и службени пасоши (и нивните брачни партнери и деца) кои се упатени на работа во дипломатска мисија, конзуларно претставништво или претставништво на меѓународна организација.

Г

ГАБОН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Gabon

ГАБОН

ДА    

ГАНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Ghana

ГАНА

ДА    

ГАМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Gambia

ГАМБИЈА

ДА    

ГВАЈАНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Guyana

ГВАЈАНА

ДА    

ГВАТЕМАЛА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Guatemala

ГВАТЕМАЛА

НЕ    

ГВИНЕЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Guinea

ГВИНЕЈА

ДА    

ГВИНЕЈА БИСАО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Guinea-Bissau

ГВИНЕЈА БИСАО

ДА    

ГЕРМАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Germany

ГЕРМАНИЈА

НЕ Берлин
телефон: +493089069511
Минхен
телефон: +498954244756
Бон
телефон: +49228237986
 

ГРЕНАДА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Grenada

ГРЕНАДА

ДА    

ГРУЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Georgia

ГРУЗИЈА

ДА  

Виза не е потребна за:

 • дипломатски и службени патни исправи;
 • граѓанските патни исправи клаузула „деловно“;
 • туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“;
 • посета на роднини или пријатели со заверена покана;
 • итни случаи со заверена телеграма;
 • посета на гроб на роднина со потврда од Црвен крст;
 • патување од здравствени причини, со упат или покана од здравствена организација.

ГРЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Greece

ГРЦИЈА

НЕ Атина
телефон: +302106749585
Солун
телефон: +302310277348
 

Д

ДАНСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Denmark

ДАНСКА

НЕ Копенхаген
телефон: +4539766920
 

ДОМИНИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Dominica

ДОМИНИКА

ДА    

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Dominican-Republic

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

Е

ЕГИПЕТ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Egypt

ЕГИПЕТ

ДА Каиро
телефон: +20223805269
телефон: +20227508501
 

ЕКВАДОР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Ecuador

ЕКВАДОР

ДА    

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Equatorial-Guinea

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА

ДА    

ЕЛ САЛВАДОР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

El-Salvador

ЕЛ САЛВАДОР

НЕ    

ЕРИТРЕА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Eritrea

ЕРИТРЕА

ДА    

ЕРМЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Armenia

ЕРМЕНИЈА

ДА    

ЕСВАТИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SWAZILAND

ЕСВАТИНИ

ДА    

ЕСТОНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Estonia

ЕСТОНИЈА

НЕ Стокхолм
телефон: +4686672145
 

ЕТИОПИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Ethiopia

ЕТИОПИЈА

ДА    

З

ЗАМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

ZAMBIA

ЗАМБИЈА

ДА    

ЗИМБАБВЕ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

ZIMBABWE

ЗИМБАБВЕ

ДА    

И

ИЗРАЕЛ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Israel

ИЗРАЕЛ

НЕ Тел Авив
телефон: +972737154900
 

ИНДИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

India

ИНДИЈА

ДА Њу Делхи
телефон: +911146142602
Виза не е потребна за носители на дипломатски патни исправи.

ИНДОНЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Indonesia

ИНДОНЕЗИЈА

ДА   Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи.

ИРАК

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Iraq

ИРАК

ДА    

ИРАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Iran

ИРАН

ДА   Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи.

ИРСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Ireland

ИРСКА

НЕ Лондон
телефон: +442079760535
 

ИСЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Iceland

ИСЛАНД

НЕ Лондон
телефон: +442079760535
 

ИТАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Italy

ИТАЛИЈА

НЕ Рим
телефон: +39068419868
Венеција
телефон: +390415320282
 

Ј

ЈАМАЈКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Jamaica

ЈАМАЈКА

ДА    

ЈАПОНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Japan

ЈАПОНИЈА

НЕ Виена
телефон: +4315248757
 

ЈЕМЕН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

YEMEN

ЈЕМЕН

ДА    

ЈОРДАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Jordan

ЈОРДАН

ДА    

ЈУЖНО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SOUTH AFRICAN REPUBLIC

ЈУЖНО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

К

КАЗАКХСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Kazakhstan

КАЗАКХСТАН

ДА Астана
телефон: +77002221973
емаил: [email protected]

 Виза не е потреба за носители на:

 • дипломатски и службени патни исправи:

КАМБОЏА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Cambodia

КАМБОЏА

ДА    

КАМЕРУН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Cameroon

КАМЕРУН

ДА    

КАНАДА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Canada

КАНАДА

НЕ Отава
телефон: +16132343882
Торонто
телефон: +14163222196
 

КАПЕ ВЕРДЕ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Cape-Verde

КАПЕ ВЕРДЕ

ДА    

КАТАР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

QATAR

КАТАР

ДА Катар
телефон: +9744931374
 

КЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Kenya

КЕНИЈА

ДА    

КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

China

КИНА

ДА Пекинг
телефон: +861065327846

Виза на е потребна за носители на:

 • дипломатски и службени патни исправи;
 • граѓански патни исправи со клаузула „деловно“;
 • кинеска патна исправа за службени потреби - passport for public affairs.

КИПАР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Cyprus

КИПАР

НЕ    

КИРГИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Kyrgyzstan

КИРГИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124399204
 

КИРИБАТИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Kiribati

КИРИБАТИ

ДА    

КОЛУМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Colombia

КОЛУМБИЈА

НЕ    

КОМОРИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Comoros

КОМОРИ

ДА    

КОНГО, РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Republic-of-the-Congo

КОНГО, РЕПУБЛИКА

ДА    

КОНГО, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Democratic-Republic-of-the-Congo

КОНГО, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

КОРЕЈА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

South-Korea

КОРЕЈА РЕПУБЛИКА

НЕ    

КОРЕЈА, ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

North-Korea

КОРЕЈА, ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

ДА Пекинг
телефон: +861065327846
 

КОСТА РИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Costa-Rica

КОСТА РИКА

НЕ    

КОСОВО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Kosovo

КОСОВО

НЕ Приштина
телефон: +38138247462
 

КУБА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Cuba

КУБА

НЕ    

КУВАЈТ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Kuwait

КУВАЈТ

ДА    

Л

ЛАОС

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Laos

ЛАОС

ДА    

ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Latvia

ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

НЕ Варшава
телефон: +48226517291
 

ЛЕСОТО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Lesotho

ЛЕСОТО

ДА    

ЛИБАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Lebanon

ЛИБАН

ДА    

ЛИБЕРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Liberia

ЛИБЕРИЈА

ДА    

ЛИБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

LIBYA

ЛИБИЈА

ДА    

ЛИТВАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

LITHUANIA

ЛИТВАНИЈА

НЕ Варшава
телефон: +48226517291
 

ЛИХТЕНШТАЈН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

LIECHTENSTEIN

ЛИХТЕНШТАЈН

НЕ Берн
телефон: +41313520002
 

ЛУКСЕМБУРГ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

LUXEMBURG

ЛУКСЕМБУРГ

НЕ Брисел
телефон: +3227345687
 

М

МАДАГАСКАР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MADAGASCAR

МАДАГАСКАР

ДА    

МАКАО - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MACAO – SPECIAL ADMINISTRATIVE REGION

МАКАО - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

НЕ    

МАЛАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MALAWI

МАЛАВИ

ДА    

МАЛДИВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MALDIVES

МАЛДИВИ

ДА    

МАЛЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MALAYSIA

МАЛЕЗИЈА

НЕ    

МАЛИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MALI

МАЛИ

ДА    

МАЛТА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MALTA

МАЛТА

НЕ Рим
телефон: +39068419868
 

МАРИЈАНА СЕВЕРНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NORTHERN MARIANA ISLANDS

МАРИЈАНА СЕВЕРНА

ДА    

МАРОКО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MOROCCO

МАРОКО

ДА    

МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

THE MARSHALL ISLANDS

МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ

ДА    

МАУРИТАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MAURITANIA

МАУРИТАНИЈА

ДА    

МАУРИЦИУС

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MAURITIUS

МАУРИЦИУС

НЕ    

МЕКСИКО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MEXICO

МЕКСИКО

НЕ    

МИКРОНЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MICRONESIA

МИКРОНЕЗИЈА

ДА    

МОЗАМБИК

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MOZAMBIQUE

МОЗАМБИК

ДА    

МОЛДАВИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MOLDOVA

МОЛДАВИЈА

НЕ Букурешт
телефон: +40212100880
телефон: +40212105901
 

МОНАКО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MONACO

МОНАКО

НЕ    

МОНГОЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MONGOLIA

МОНГОЛИЈА

ДА Пекинг
телефон: +861065327846

Виза на е потребна за носители на:

 • дипломатски и службени патни исправи;
 • граѓански патни исправи со клаузула „деловно“

Н

НАМИБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NAMIBIA

НАМИБИЈА

ДА    

НАРУ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NAURU

НАРУ

ДА    

НЕПАЛ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NEPAL

НЕПАЛ

ДА    

НИГЕР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NIGER

НИГЕР

ДА    

НИГЕРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NIGERIA

НИГЕРИЈА

ДА    

НИКАРАГВА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NICARAGUA

НИКАРАГВА

НЕ    

НОВ ЗЕЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NEW ZEALAND

НОВ ЗЕЛАНД

НЕ    

НОВА ГВИНЕЈА ПАПУА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PAPUA NEW GUINEA

НОВА ГВИНЕЈА ПАПУА

ДА    

НОРВЕШКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

NORWAY

НОРВЕШКА

НЕ Осло
телефон: +4722551544
 

О

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

UNITED ARAB EMIRATES

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

НЕ Доха
телефон: +9744931374
 

ОМАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

OMAN

ОМАН

ДА    

П

ПАЛЕСТИНСКИ ВЛАСТИ - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Palestine

ПАЛЕСТИНСКИ ВЛАСТИ - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

ДА    

ПАКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PAKISTAN

ПАКИСТАН

ДА    

ПАЛУ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

ПАЛУ

ПАЛУ

ДА    

ПАНАМА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PANAMA

ПАНАМА

НЕ    

ПАРАГВАЈ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PARAGUAY

ПАРАГВАЈ

НЕ    

ПЕРУ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PERU

ПЕРУ

НЕ    

ПОЛСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

POLAND

ПОЛСКА

НЕ Варшава
телефон: +48226517291
 

ПОРТУГАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PORTUGAL

ПОРТУГАЛИЈА

НЕ Париз
телефон: +33145771050
 

Р

РОМАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

ROMANIA

РОМАНИЈА

НЕ Букурешт
телефон: +40212100880
 

РУАНДА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

RWANDA

РУАНДА

ДА    

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

THE RUSSIAN FEDERATION

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3117160
Адреса: Пиринска 44, 1000 Скопје
E-mail: [email protected]

Виза не е потребна за:

 • носители на дипломатски и службени патни исправи;
 • носители на граѓански патни исправи што имаат одобрение за привремен или постојан престој;
 • претстој до 90 дена во кој било период од 180 дена, во времетраење од 16 март 2019 година до 15 март 2020 година.

С

САД

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

USA

САД

НЕ Вашингтон
телефон: +12026670501
Чикаго
телефон: +13124198020
Детроит
телефон: +12483545537
 

САМОА ЗАПАДНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SAMOA WESTERN

САМОА ЗАПАДНА

ДА    

САН МАРИНО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SAN MARINO

САН МАРИНО

НЕ    

САУДИСКА АРАБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SAUDI ARABIA

САУДИСКА АРАБИЈА

ДА Анкара
телефон: +903124399204
 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SAO TOME AND PRINCIPE

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ

ДА    

СВЕТА ЛУЧИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SANTA LUCIA

СВЕТА ЛУЧИЈА

ДА    

СВЕТИ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SAINT VINCENT AND THE GRENADINES

СВЕТИ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ

ДА    

СВЕТИ КИТС И НЕВИС

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SAINT KITTS AND NEVIS

СВЕТИ КИТС И НЕВИС

НЕ    

СОЛОМОНСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SOLOMON ISLANDS

СОЛОМОНСКИ ОСТРОВИ

ДА    

СУРИНАМ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SURINAME

СУРИНАМ

ДА    

СЕЈШЕЛСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SEYCHELLES

СЕЈШЕЛСКИ ОСТРОВИ

НЕ    

СЕНЕГАЛ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SENEGAL

СЕНЕГАЛ

ДА    

СИЕРА ЛЕОНЕ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SIERRA LEONE

СИЕРА ЛЕОНЕ

ДА    

СИНГАПУР

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SINGAPORE

СИНГАПУР

НЕ    

СИРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SYRIA

СИРИЈА

ДА    

СЛОВАЧКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SLOVAKIA

СЛОВАЧКА

НЕ Виена
телефон: +4315248756
 

СЛОВЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SLOVENIA

СЛОВЕНИЈА

НЕ Љубљана
телефон: +38614210021
 

СОМАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SOMALIA

СОМАЛИЈА

ДА    

СУДАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SUDAN

СУДАН

ДА    

СРБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SERBIA

СРБИЈА

НЕ Белград
телефон: +381113284981
 • Право на влез со важечка биометриска лична карта;
 • Не се наплатува такса за одобрување на привремен и постојан престој

Т

ТАЈВАН - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TAIWAN

ТАЈВАН - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

НЕ  

Виза не е потребна за:

 • носители на дипломатски и службени патни исправи;
 • Не е потребна виза за носители на тајвански патни исправи во кои е впишан и бројот на личната карта, до 90 дена во текот на 180 дена, во периодот од 1 април 2019 година до 31 март 2020.

ТАЈЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

THAILAND

ТАЈЛАНД

ДА    

ТАНЗАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TANZANIA

ТАНЗАНИЈА

ДА    

ТАЏИКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TAJIKISTAN

ТАЏИКИСТАН

ДА    

ТИМОР ИСТОЧЕН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

EAST TIMOR

ТИМОР ИСТОЧЕН

ДА    

ТОГО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TOGO

ТОГО

ДА    

ТОНГА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TONGA

ТОНГА

ДА    

ТРИНИДАД И ТОБАГО

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TRINIDAD AND TOBAGO

ТРИНИДАД И ТОБАГО

ДА    

ТУВАЛУ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TUVALU

ТУВАЛУ

ДА    

ТУНИС

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TUNISIA

ТУНИС

ДА    

ТУРКМЕНИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TURKMENISTAN

ТУРКМЕНИСТАН

ДА    

ТУРЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

TURKEY

ТУРЦИЈА

НЕ Анкара
телефон: +903124399204
Истанбул
телефон: +902122512233
 

У

УГАНДА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

UGANDA

УГАНДА

ДА    

УЗБЕКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

UZBEKISTAN

УЗБЕКИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124399204
 

УКРАИНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

UKRAINE

УКРАИНА

НЕ Киев
телефон: +380442386616

Не е потребна виза за претстој до 90 дена во кој било период од 180 дена, во времетраење од 16 март 2019 година до 15 март 2020 година.

УНГАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Hungary

УНГАРИЈА

НЕ Будимпешта
телефон: +3613360511
 

УРУГВАЈ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

URUGUAY

УРУГВАЈ

НЕ    

Ф

ФИЛИПИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

PHILIPPINES

ФИЛИПИНИ

ДА    

ФИНСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Finland

ФИНСКА

НЕ Стокхолм
телефон: +4686672145
 

ФИЏИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Fiji

ФИЏИ

ДА    

ФРАНЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

France

ФРАНЦИЈА

НЕ Париз
телефон: +33145771050
 

Х

ХАИТИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Haiti

ХАИТИ

ДА    

ХОЛАНДИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

THE NETHERLANDS

ХОЛАНДИЈА

НЕ Хаг
телефон: +331704274464
 

ХОНГ КОНГ - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Hong-Kong

ХОНГ КОНГ - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

НЕ Пекинг
телефон: +861065327846/td>
 

ХОНДУРАС

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Honduras

ХОНДУРАС

НЕ
E-mail: [email protected]
 

ХРВАТСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Croatia

ХРВАТСКА

НЕ Загреб
телефон: +38514572812
 

Ц

ЦЕНРАЛНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Central-African-Republic

ЦЕНРАЛНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

ЦРНА ГОРА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

MONTENEGRO

ЦРНА ГОРА

НЕ Подгорица
телефон: +38281667415
 • Право на влез со важечка биометриска лична карта;
 • Не се наплатува такса за одобрување на привремен и постојан престој.

Ч

ЧАД

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Chad

ЧАД

ДА    

ЧИЛЕ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Chile

ЧИЛЕ

НЕ    

ЧЕШКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Czech-Republic

ЧЕШКА

НЕ Прага
телефон: +420222521093
 

Џ

ЏИБУТИ

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

Djibouti

ЏИБУТИ

ДА    

Ш

ШВАЈЦАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SWITZERLAND

ШВАЈЦАРИЈА

НЕ Берн
телефон: +41313520002
 

ШВЕДСКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SWEDEN

ШВЕДСКА

НЕ Стокхолм
телефон: +4686672145
 

ШПАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SPAIN

ШПАНИЈА

НЕ Мадрид
телефон: +34915717298
 

ШРИ ЛАНКА

Држава ВИЗА ? Надлежно ДКП на Република Северна Македонија во странство Забелешки

SRI LANKA

ШРИ ЛАНКА

ДА    

 

Конзуларни услуги