Entry Visa for the Republic of North Macedonia

А

AFGHANISTAN

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Afghanistan

AFGHANISTAN

YES    

AUSTRIA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Austria

AUSTRIA

NO Vienna
phone: +4315248757
 

AUSTRALIA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Australia

AUSTRALIA

NO Canberra
phone: +61262826220
Melbourne
phone: +61398672200
 

ALBANIA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Albania

ALBANIA

NO Tirana
Phone: ++35542274765
Right to enter the country with valid biometric ID card.

ALGERIA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad
Notes

Algeria

ALGERIA

YES    

ANGOLA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Angola

ANGOLA

YES    

ANDORRA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Andorra

ANDORRA

NO    

ANTIGUA AND BARBUDA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad
Notes

Antigua-and-Barbuda

ANTIGUA AND BARBUDA

NO    

AZERBAIJAN

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Azerbaijan

AZERBAIJAN

NO Ankara
Phone: +903124399204
Visas shall not be required for stays of up to  90 days in any 180-day period, from 16 March to 15 September 2019.

ARGENTINA

Country VISA ? Competent Macedonian diplomatic mission/consular post abroad Notes

Argentina

ARGENTINA

NO  

Visa is not required for holders of diplomatic and service passports.

Б

БАНГЛАДЕШ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bangladesh

БАНГЛАДЕШ

ДА    

БАРБАДОС

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Barbados

БАРБАДОС

НЕ    

БАХАМИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bahamas

БАХАМИ

НЕ    

БАХРЕИН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bahrain

БАХРЕИН

ДА    

БЕЛГИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Belgium

БЕЛГИЈА

НЕ Брисел
телефон: +3227345687
 

БЕЛИЗЕ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Belize

БЕЛИЗЕ

ДА    

БЕЛОРУСИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Belarus

БЕЛОРУСИЈА

ДА Москва
телефон: +74991243357

Виза не е потребна за:

 • дипломатски и службени патни исправи; - граѓанските патни исправи клаузула „деловно“;
 • туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“;
 • посета на роднини или пријатели со заверена покана;
 • итни случаи со заверена телеграма;
 • посета на гроб на роднина со потврда од Црвен крст;
 • патување од здравствени причини, со упат или покана од здравствена организација.

БЕНИН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Benin

БЕНИН

ДА    

БОЛИВИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bolivia

БОЛИВИЈА

ДА    

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bosnia-and-Herzegovina

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

НЕ Сараево
телефон: +38733206004
Од 1 декември 2018 година стапи на сила Спогодбата меѓу Владата на РМ и Советот на Министри на БиХ за патување на државјаните на двете земји, со која државјаните ќе може да остваруваат влез, транзит и излез од државите и со лична карта.

БОЦВАНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Botswana

БОЦВАНА

НЕ    

БРАЗИЛ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Brazil

БРАЗИЛ

НЕ    

БРЕГ НА СЛОНОВАТА КОСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Cote-dIvoire

БРЕГ НА СЛОНОВАТА КОСКА

ДА    

БРУНЕИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Brunei

БРУНЕИ

НЕ    

БУГАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bulgaria

БУГАРИЈА

НЕ Софија
телефон: +35928705098
 

БУРКИНА ФАСО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Burkina-Faso

БУРКИНА ФАСО

ДА    

БУТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Bhutan

БУТАН

ДА    

БУРУНДИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Burundi

БУРУНДИ

ДА    

БУРМА / МИАНМАР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Myanmar

БУРМА / МИАНМАР

ДА    

В

ВАТИКАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

VATICAN

ВАТИКАН

НЕ Рим
телефон: +3906635878
 

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

United-Kingdom

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА

НЕ Лондон
телефон: +442079760535
 

ВЕНЕЦУЕЛА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

VENEZUELA

VENEZUELA

НЕ    

ВИЕТНАМ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

VIETNAM

ВИЕТНАМ

ДА Пекинг
телефон: +861065327846
Од 14 октомври 2016 година виза за краткорочен престој (три месеци во секој шестмесечен период сметано од денот на првото влегување) не е потребна за носители на дипломатски и службени пасоши. Виза за влез не е потребна и за носители на дипломатски и службени пасоши (и нивните брачни партнери и деца) кои се упатени на работа во дипломатска мисија, конзуларно претставништво или претставништво на меѓународна организација.

Г

ГАБОН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Gabon

ГАБОН

ДА    

ГАНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Ghana

ГАНА

ДА    

ГАМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Gambia

ГАМБИЈА

ДА    

ГВАЈАНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Guyana

ГВАЈАНА

ДА    

ГВАТЕМАЛА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Guatemala

ГВАТЕМАЛА

НЕ    

ГВИНЕЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Guinea

ГВИНЕЈА

ДА    

ГВИНЕЈА БИСАО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Guinea-Bissau

ГВИНЕЈА БИСАО

ДА    

ГЕРМАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Germany

ГЕРМАНИЈА

НЕ Берлин
телефон: +493089069511
Минхен
телефон: +498954244756
Бон
телефон: +49228237986
 

ГРЕНАДА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Grenada

ГРЕНАДА

ДА    

ГРУЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Georgia

ГРУЗИЈА

ДА  

Виза не е потребна за:

 • дипломатски и службени патни исправи;
 • граѓанските патни исправи клаузула „деловно“;
 • туристички и групни патувања во организација на туристички агенции и поединечно со „ваучер“;
 • посета на роднини или пријатели со заверена покана;
 • итни случаи со заверена телеграма;
 • посета на гроб на роднина со потврда од Црвен крст;
 • патување од здравствени причини, со упат или покана од здравствена организација.

ГРЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Greece

ГРЦИЈА

НЕ Атина
телефон: +302106749585
Солун
телефон: +302310277348
 

Д

ДАНСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Denmark

ДАНСКА

НЕ Копенхаген
телефон: +4539766920
 

ДОМИНИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Dominica

ДОМИНИКА

ДА    

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Dominican-Republic

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

Е

ЕГИПЕТ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Egypt

ЕГИПЕТ

ДА Каиро
телефон: +20223805269
телефон: +20227508501
 

ЕКВАДОР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Ecuador

ЕКВАДОР

ДА    

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Equatorial-Guinea

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА

ДА    

ЕЛ САЛВАДОР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

El-Salvador

ЕЛ САЛВАДОР

НЕ    

ЕРИТРЕА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Eritrea

ЕРИТРЕА

ДА    

ЕРМЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Armenia

ЕРМЕНИЈА

ДА    

ЕСТОНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Estonia

ЕСТОНИЈА

НЕ Стокхолм
телефон: +4686672145
 

ЕСВАТИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SWAZILAND

ЕСВАТИНИ

ДА    

ЕТИОПИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Ethiopia

ЕТИОПИЈА

ДА    

З

ЗАМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

ZAMBIA

ЗАМБИЈА

ДА    

ЗИМБАБВЕ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

ZIMBABWE

ЗИМБАБВЕ

ДА    

И

ИЗРАЕЛ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Israel

ИЗРАЕЛ

НЕ Тел Авив
телефон: +972737154900
 

ИНДИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

India

ИНДИЈА

ДА Њу Делхи
телефон: +911146142602
Виза не е потребна за носители на дипломатски патни исправи.

ИНДОНЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Indonesia

ИНДОНЕЗИЈА

ДА   Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи.

ИРАК

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Iraq

ИРАК

ДА    

ИРАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Iran

ИРАН

ДА   Виза не е потребна за носители на дипломатски и службени патни исправи.

ИРСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Ireland

ИРСКА

НЕ Лондон
телефон: +442079760535
 

ИСЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Iceland

ИСЛАНД

НЕ Лондон
телефон: +442079760535
 

ИТАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Italy

ИТАЛИЈА

НЕ Рим
телефон: +39068419868
Венеција
телефон: +390415320282
 

Ј

ЈАМАЈКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Jamaica

ЈАМАЈКА

ДА    

ЈАПОНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Japan

ЈАПОНИЈА

НЕ Виена
телефон: +4315248757
 

ЈЕМЕН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

YEMEN

ЈЕМЕН

ДА    

ЈОРДАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Jordan

ЈОРДАН

ДА    

ЈУЖНО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SOUTH AFRICAN REPUBLIC

ЈУЖНО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

К

КАЗАКХСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Kazakhstan

КАЗАКХСТАН

ДА Астана
телефон: +77002221973
емаил: [email protected]

 Виза не е потребна за носители на :

 • дипломатски и службени патни исправи:

КАМБОЏА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Cambodia

КАМБОЏА

ДА    

КАМЕРУН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Cameroon

КАМЕРУН

ДА    

КАНАДА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Canada

КАНАДА

НЕ Отава
телефон: +16132343882
Торонто
телефон: +14163222196
 

КАПЕ ВЕРДЕ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Cape-Verde

КАПЕ ВЕРДЕ

ДА    

КАТАР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

QATAR

КАТАР

ДА Катар
телефон: +9744931374
 

КЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Kenya

КЕНИЈА

ДА    

КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

China

КИНА

ДА Пекинг
телефон: +861065327846

Виза на е потребна за носители на:

 • дипломатски и службени патни исправи;
 • граѓански патни исправи со клаузула „деловно“;
 • кинеска патна исправа за службени потреби - passport for public affairs.

КИПАР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Cyprus

КИПАР

НЕ    

КИРГИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Kyrgyzstan

КИРГИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124399204
 

КИРИБАТИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Kiribati

КИРИБАТИ

ДА    

КОЛУМБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Colombia

КОЛУМБИЈА

НЕ    

КОМОРИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Comoros

КОМОРИ

ДА    

КОНГО, РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Republic-of-the-Congo

КОНГО, РЕПУБЛИКА

ДА    

КОНГО, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Democratic-Republic-of-the-Congo

КОНГО, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

КОРЕЈА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

South-Korea

КОРЕЈА РЕПУБЛИКА

НЕ    

КОРЕЈА, ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

North-Korea

КОРЕЈА, ДЕМОКРАТСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

ДА Пекинг
телефон: +861065327846
 

КОСТА РИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Costa-Rica

КОСТА РИКА

НЕ    

КОСОВО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Kosovo

КОСОВО

НЕ Приштина
телефон: +38138247462
 

КУБА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Cuba

КУБА

НЕ    

КУВАЈТ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Kuwait

КУВАЈТ

ДА    

Л

ЛАОС

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Laos

ЛАОС

ДА    

ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Latvia

ЛАТВИЈА (ЛЕТОНИЈА)

НЕ Варшава
телефон: +48226517291
 

ЛЕСОТО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Lesotho

ЛЕСОТО

ДА    

ЛИБАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Lebanon

ЛИБАН

ДА    

ЛИБЕРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Liberia

ЛИБЕРИЈА

ДА    

ЛИБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

LIBYA

ЛИБИЈА

ДА    

ЛИТВАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

LITHUANIA

ЛИТВАНИЈА

НЕ Варшава
телефон: +48226517291
 

ЛИХТЕНШТАЈН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

LIECHTENSTEIN

ЛИХТЕНШТАЈН

НЕ Берн
телефон: +41313520002
 

ЛУКСЕМБУРГ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

LUXEMBURG

ЛУКСЕМБУРГ

НЕ Брисел
телефон: +3227345687
 

М

МАДАГАСКАР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MADAGASCAR

МАДАГАСКАР

ДА    

МАКАО - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MACAO – SPECIAL ADMINISTRATIVE REGION

МАКАО - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

НЕ    

МАЛАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MALAWI

МАЛАВИ

ДА    

МАЛДИВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MALDIVES

МАЛДИВИ

ДА    

МАЛЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MALAYSIA

МАЛЕЗИЈА

НЕ    

МАЛИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MALI

МАЛИ

ДА    

МАЛТА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MALTA

МАЛТА

НЕ Рим
телефон: +39068419868
 

МАРИЈАНА СЕВЕРНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NORTHERN MARIANA ISLANDS

МАРИЈАНА СЕВЕРНА

ДА    

МАРОКО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MOROCCO

МАРОКО

ДА    

МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

THE MARSHALL ISLANDS

МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ

ДА    

МАУРИТАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MAURITANIA

МАУРИТАНИЈА

ДА    

МАУРИЦИУС

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MAURITIUS

МАУРИЦИУС

НЕ    

МЕКСИКО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MEXICO

МЕКСИКО

НЕ    

МИКРОНЕЗИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MICRONESIA

МИКРОНЕЗИЈА

ДА    

МОЗАМБИК

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MOZAMBIQUE

МОЗАМБИК

ДА    

МОЛДАВИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MOLDOVA

МОЛДАВИЈА

НЕ Букурешт
телефон: +40212100880
телефон: +40212105901
 

МОНАКО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MONACO

МОНАКО

НЕ    

МОНГОЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MONGOLIA

МОНГОЛИЈА

ДА Пекинг
телефон: +861065327846

Виза на е потребна за носители на:

 • дипломатски и службени патни исправи;
 • граѓански патни исправи со клаузула „деловно“

Н

НАМИБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NAMIBIA

НАМИБИЈА

ДА    

НАРУ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NAURU

НАРУ

ДА    

НЕПАЛ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NEPAL

НЕПАЛ

ДА    

НИГЕР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NIGER

НИГЕР

ДА    

НИГЕРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NIGERIA

НИГЕРИЈА

ДА    

НИКАРАГВА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NICARAGUA

НИКАРАГВА

НЕ    

НОВ ЗЕЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NEW ZEALAND

НОВ ЗЕЛАНД

НЕ    

НОВА ГВИНЕЈА ПАПУА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PAPUA NEW GUINEA

НОВА ГВИНЕЈА ПАПУА

ДА    

НОРВЕШКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

NORWAY

НОРВЕШКА

НЕ Осло
телефон: +4722551544
 

О

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

UNITED ARAB EMIRATES

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

НЕ Доха
телефон: +9744931374
 

ОМАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

OMAN

ОМАН

ДА    

П

ПАЛЕСТИНСКИ ВЛАСТИ - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Palestine

ПАЛЕСТИНСКИ ВЛАСТИ - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

ДА    

ПАКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PAKISTAN

ПАКИСТАН

ДА    

ПАЛУ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

ПАЛУ

ПАЛУ

ДА    

ПАНАМА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PANAMA

ПАНАМА

НЕ    

ПАРАГВАЈ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PARAGUAY

ПАРАГВАЈ

НЕ    

ПЕРУ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PERU

ПЕРУ

НЕ    

ПОЛСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

POLAND

ПОЛСКА

НЕ Варшава
телефон: +48226517291
 

ПОРТУГАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PORTUGAL

ПОРТУГАЛИЈА

НЕ Париз
телефон: +33145771050
 

Р

РОМАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

ROMANIA

РОМАНИЈА

НЕ Букурешт
телефон: +40212100880
 

РУАНДА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

RWANDA

РУАНДА

ДА    

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

THE RUSSIAN FEDERATION

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА

НЕ Скопје
телефон: +389(02)3117160
Адреса: Пиринска 44, 1000 Скопје
E-mail: [email protected]

Виза не е потребна за:

 • носители на дипломатски и службени патни исправи;
 • носители на граѓански патни исправи што имаат одобрение за привремен или постојан престој;
 • Visas shall not be required for short stays of up to 90 days in any 180-day period, from 16 March 2019 to 15 March 2020.

С

САД

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

USA

САД

НЕ Вашингтон
телефон: +12026670501
Чикаго
телефон: +13124198020
Детроит
телефон: +12483545537
 

САМОА ЗАПАДНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SAMOA WESTERN

САМОА ЗАПАДНА

ДА    

САН МАРИНО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SAN MARINO

САН МАРИНО

НЕ    

САУДИСКА АРАБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SAUDI ARABIA

САУДИСКА АРАБИЈА

ДА Анкара
телефон: +903124399204
 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SAO TOME AND PRINCIPE

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ

ДА    

СВЕТА ЛУЧИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SANTA LUCIA

СВЕТА ЛУЧИЈА

ДА    

СВЕТИ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SAINT VINCENT AND THE GRENADINES

СВЕТИ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ

ДА    

СВЕТИ КИТС И НЕВИС

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SAINT KITTS AND NEVIS

СВЕТИ КИТС И НЕВИС

НЕ    

СОЛОМОНСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SOLOMON ISLANDS

СОЛОМОНСКИ ОСТРОВИ

ДА    

СУРИНАМ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SURINAME

СУРИНАМ

ДА    

СЕЈШЕЛСКИ ОСТРОВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SEYCHELLES

СЕЈШЕЛСКИ ОСТРОВИ

НЕ    

СЕНЕГАЛ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SENEGAL

СЕНЕГАЛ

ДА    

СИЕРА ЛЕОНЕ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SIERRA LEONE

СИЕРА ЛЕОНЕ

ДА    

СИНГАПУР

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SINGAPORE

СИНГАПУР

НЕ    

СИРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SYRIA

СИРИЈА

ДА    

СЛОВАЧКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SLOVAKIA

СЛОВАЧКА

НЕ Виена
телефон: +4315248756
 

СЛОВЕНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SLOVENIA

СЛОВЕНИЈА

НЕ Љубљана
телефон: +38614210021
 

СОМАЛИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SOMALIA

СОМАЛИЈА

ДА    

СУДАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SUDAN

СУДАН

ДА    

СРБИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SERBIA

СРБИЈА

НЕ Белград
телефон: +381113284981
 • Право на влез со важечка биометриска лична карта;
 • Не се наплатува такса за одобрување на привремен и постојан престој

Т

ТАЈВАН - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TAIWAN

ТАЈВАН - СУБЈЕКТИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ВЛАСТИ НЕ ПРИЗНАТИ КАКО ДРЖАВИ

НЕ  

Visa is not required for:

 • holders of diplomatic and official passports;
 • the exemption from the visa requirement applies only to holders of passports issued by Taiwan which include an identity card number, for entry and stay up to 90 days during 180 days, in the period from 1 April 2019 to 31 March 2020.

ТАЈЛАНД

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

THAILAND

ТАЈЛАНД

ДА    

ТАНЗАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TANZANIA

ТАНЗАНИЈА

ДА    

ТАЏИКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TAJIKISTAN

ТАЏИКИСТАН

ДА    

ТИМОР ИСТОЧЕН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

EAST TIMOR

ТИМОР ИСТОЧЕН

ДА    

ТОГО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TOGO

ТОГО

ДА    

ТОНГА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TONGA

ТОНГА

ДА    

ТРИНИДАД И ТОБАГО

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TRINIDAD AND TOBAGO

ТРИНИДАД И ТОБАГО

ДА    

ТУВАЛУ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TUVALU

ТУВАЛУ

ДА    

ТУНИС

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TUNISIA

ТУНИС

ДА    

ТУРКМЕНИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TURKMENISTAN

ТУРКМЕНИСТАН

ДА    

ТУРЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

TURKEY

ТУРЦИЈА

НЕ Анкара
телефон: +903124399204
Истанбул
телефон: +902122512233
 

У

УГАНДА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

UGANDA

УГАНДА

ДА    

УЗБЕКИСТАН

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

UZBEKISTAN

УЗБЕКИСТАН

ДА Анкара
телефон: +903124399204
 

УКРАИНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

UKRAINE

УКРАИНА

НЕ Киев
телефон: +380442386616

Visas shall not be required for short stays of up to 90 days in any 180-day period, from 16 March 2019 to 15 March 2020.

УНГАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Hungary

УНГАРИЈА

НЕ Будимпешта
телефон: +3613360511
 

УРУГВАЈ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

URUGUAY

УРУГВАЈ

НЕ    

Ф

ФИЛИПИНИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

PHILIPPINES

ФИЛИПИНИ

ДА    

ФИНСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Finland

ФИНСКА

НЕ Стокхолм
телефон: +4686672145
 

ФИЏИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Fiji

ФИЏИ

ДА    

ФРАНЦИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

France

ФРАНЦИЈА

НЕ Париз
телефон: +33145771050
 

Х

ХАИТИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Haiti

ХАИТИ

ДА    

ХОЛАНДИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

THE NETHERLANDS

ХОЛАНДИЈА

НЕ Хаг
телефон: +331704274464
 

ХОНГ КОНГ - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Hong-Kong

ХОНГ КОНГ - СПЕЦИЈАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН РЕГИОН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

НЕ Пекинг
телефон: +861065327846/td>
 

ХОНДУРАС

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Honduras

ХОНДУРАС

НЕ
E-mail: [email protected]
 

ХРВАТСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Croatia

ХРВАТСКА

НЕ Загреб
телефон: +38514572812
 

Ц

ЦЕНРАЛНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Central-African-Republic

ЦЕНРАЛНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ДА    

ЦРНА ГОРА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

MONTENEGRO

ЦРНА ГОРА

НЕ Подгорица
телефон: +38281667415
 • Право на влез со важечка биометриска лична карта;
 • Не се наплатува такса за одобрување на привремен и постојан престој.

Ч

ЧАД

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Chad

ЧАД

ДА    

ЧИЛЕ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Chile

ЧИЛЕ

НЕ    

ЧЕШКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Czech-Republic

ЧЕШКА

НЕ Прага
телефон: +420222521093
 

Џ

ЏИБУТИ

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

Djibouti

ЏИБУТИ

ДА    

Ш

ШВАЈЦАРИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SWITZERLAND

ШВАЈЦАРИЈА

НЕ Берн
телефон: +41313520002
 

ШВЕДСКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SWEDEN

ШВЕДСКА

НЕ Стокхолм
телефон: +4686672145
 

ШПАНИЈА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SPAIN

ШПАНИЈА

НЕ Мадрид
телефон: +34915717298
 

ШРИ ЛАНКА

Држава ВИЗА ? Надлежено ДКП на Република Македонија во странство Забелешки

SRI LANKA

ШРИ ЛАНКА

ДА