Press Releases

Министерството за надворешни работи, на 26 и 27 август 2019 година го организира годишниот Амбасадорски совет, кој оваа година е тематски посветен на европската перспектива на Република Северна Македонија. Целта на овој дводневен работен состанок е да се направи координиран пресек на досегашните и да се допрецизираат следните чекори и конкретни, фокусирани дипломатски активности во пресрет на одржувањето на Европскиот Совет во октомври, кога се очекува да биде донесена одлука за почеток на пристапните преговори за членство на Северна Македонија во ЕУ.

Почитувани,

Во врска со лагата изнесена во „Република“, дека министерот за надворешни работи е вмешан во случајот „Рекет“, во продолжение ви ја праќаме неговата изјава:

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, денеска го прими во проштална средба амбасадорот на Кралството Шведска во Република Северна Македонија, Матс Стафансон, пред завршување на неговиот мандат и заминување од земјата.

 

The 230th anniversary of the establishment of the US State Department was marked today at the Ministry of Foreign Affairs in the presence of the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov and the US Ambassador to Skopje, Kate Byrnes. On this occasion, Minister Dimitrov and Ambassador Byrnes unveiled an exhibition of selected photographs that testify to the continuous friendship between the two countries since the establishment of diplomatic relations to date.

The Deputy Prime Minister of the Republic of North Macedonia in charge of European Affairs, Bujar Osmani and the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov paid a working visit today to Copenhagen, the Kingdom of Denmark, where they had separate meetings with the Foreign Minister, Jeppe Kofod as well as Ms. Vibeke Pasternak Jørgensen, Chief European Affairs Adviser to Prime Minister Mette Frederiksen. During the meetings, Deputy PM Osmani and FM Dimitrov briefed on the current political developments in the country, the progress achieved in key reform areas, the establishment of good-neighborly relations, as well as the strengthening of internal stability as the basis for the country’s readiness to start accession negotiations with the European Union this October.

 

На традиционалниот фестивал “One Love Tour”, кој се одржа денеска на 15 август 2019 година во Струмица, присуствуваа заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија г-дин Андреј Жерновски, а во име на Република Бугарија, заменикот премиер и министер за надворешни работи г-ѓа Екатерина Захариева.

 

An emergency call center called Global SOS was launched today at the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of North Macedonia.

 

The Minister of Foreign Affairs of the Republic of North Macedonia, Nikola Dimitrov, received today in a farewell meeting Her Excellency, Mrs. Yin Lixien, Ambassador of the People’s Republic of China to the Republic of North Macedonia, prior to her departure from the country.

 

The Minister of Foreign Affairs of the Republic of North Macedonia, Nikola Dimitrov met today with Ambassador Stéphane Dion, Special Envoy of the Prime Minister of Canada to the European Union and Europe.

 

Денеска во Њујорк се воспоставија дипломатски односи меѓу Република Северна Македонија и Република Кореја. Заедничкото коминике за воспоставување дипломатски односи го потпишаа вршителот на работите во Постојаната мисија на Република Северна Македонија при Обединетите нации, Сања Зографска-Крстеска  и постојаниот претставник и амбасадор на Република Кореја при ОН, Н.Е. Чо Тае-јул.