Соопштенија

„Насилството во Собранието на Република Македонија мора да биде најостро осудено. Никој, ниту да практикува, ниту да поттикнува насилство. Неопходно е да ги почитуваме процедурите како демократско начело и да сфатиме дека единствениот излез од кризата е преку дијалог. Околу овие две начела мора да бидеме обединети“.

family photo

Ова се дел од пораките што Заменик претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи Никола Попоски ги упати на Неформалниот министерски состанок на земјите членки и кандидати за членство во ЕУ „Гимних", кој се одржа во Валета, Малта.

На состанокот чиј домаќини се министерот за надворешни работи на Малта, Џорџ Вела и Комесарот за надворешна политика на ЕУ, Федерика Могерини главен фокус беа случувањата во Турција, Македонија и другите држави од Балканот во светло на иднината на Европската унија.

handshake

За време на состанокот, министерот Попоски оствари бројни билатерални средби.

Kotzias

Попоски - Коѕијас

Kurtz

Попоски - Курц

mogerini

Попоски - Могерини

Sijarto

Попоски - Сијарто

Конзуларни услуги