Никола Попоски

Министер за надворешни работи на Република Македонија

Интервјуа

Дипломатски дневник

 • Во ноември, во Берлин, заедно со германскиот и британскиот колега Штајнмаер и Хамонд ќе разговараме за нашиот регион. Средбата ќе биде на линија со Берлинската и најавената Виенска конференција догодина. Посебно внимание ќе посветиме на поттик на економиите, прекуграничната инфраструктура и евроинтеграциите.

  За нас е многу битен покажаниот германско-британски интерес за иднината на југо-источна Европа.

  Скопје, 15.10.2014 година

  Никола Попоски

 • Чешко-македонските односи се на одлично ниво.

  Посветени сме најмногу да ја издигнеме соработката за бизниси и инвестиции, но и во образование, здравство и култура.

  Чешка воедно е и силен поддржувач на интеграција на Република Македонија во НАТО и ЕУ.

  Значаен им е кредибилитетот на интеграциите, кој во Македонија е сериозно нарушен со непринципиелните блокади.

  Прага, 3 октомври, 2014 година                        

  Никола Попоски

 • Македонско-Грчки односи

  “Планините си стојат околу наметнатиот спор. Бараме околу нив клисури за соработка. Права и сила, не секогаш одат заедно. Во македонско-грчките односи тие се судруваат“.

  “Но постојат и заеднички интереси за проекти и соработка кои ќе ни помогнат да напредуваме и да ја премостуваме големата недоверба која постои меѓу нас. Тоа и одговара на Грција, за да одврати внимание од штетата што ни ја нанесува со блокадите, економската и политичката. Тоа е помалку штетно и за Македонија, отколку алтернативата да немаме никакви допирни полиња со југот. ”

  “Во однос на процесот во ОН, резултатот зависи исклучиво од посветеноста и интересот на тој што го наметнал и оној на кого е наметнат спорот. Во тој момент, никој нема дилема дали соседите на југот се посветени на решение. Да не говориме пак, колку размислуваат на меѓународното право и поредокот.”

                                                                                                         Никола Попоски

  Њујорк 27 септември 2014

 • „Можеби помалку е апсурдно што во нашиот случај правото очигледно не доминира во носењето на политички одлуки за членство.”

  „Самитот во Букурешт е политичка реалност. Не можеме да ги игнорираме последиците на одлуките.”

  „Одлуката на МСП во Хаг е правна реалност. Не може ни таа да се игнорира, ако сите заедно веруваме дека владеењето на правото е нашата главна цел.”

  „3200 македонски војници во мисии кои ги бранат заедничките вредности, тоа е реалноста.

  „ Не треба да ја занемариме ако сакаме кредибилно партнерство и долготраен мир„.

                                                                                                                               Никола Попоски

  Кардиф

  04 септември 2014

 • Берлин следното утро:

  Интересот на Германија е кислород за регионот, особено по наплив од скепса кон ЕУ, уште повеќе кон проширена ЕУ.

  Има согласност дека ЕУ нема да прима нови членки оваа деценија. Но постои свест дека оставање на Балканот сам со себе не е најдобро решение и носи ризици.

  Понудата е реформи, инфраструктура и борба за раст... со поддршка од дистанца на Брисел, и интерес од Берлин, Виена, Париз... При пристапност на фондовите меѓу земја кандидат и ЕУ член во однос 1:6, ќе треба да сме прилично снаодливи. Во пракса јасно е дека резултатот ќе зависи од нас самите во регионот!

  Покрај предизвикот еден колега имаше добра поента: ЕУ е сеуште попопуларна по Балканот, отколку во самата ЕУ... мора да има причина

                                                                                                      Никола Попоски                                                                                               

  Берлин, 29 август 2014

Vo Zivo 

 • Регистрација на иселеници

 • Визен режим

  Визен режим
 • Е-Демократија

 • МТВ продукција

 • Ден на дрвото

 • MACEDONIA TIMELESS

 • УЧИ МАКЕДОНСКИ

 • INVEST IN MACEDONIA